Judendomen inlämningsuppgift/hemtenta Klass 7 HT 2012

Judendomen inlämningsuppgift/hemtenta Klass 7 HT 2012

Det viktigt att du utvecklar dina svar genom att förklara hur du tänker och var noga med att ALLTID ange källa!. Du ska utgå från att vi inte kan något. Inlämnas Senast måndag den 10 dec. kl. 24.00.

 1. Skriv en berättelse om Abraham.
  Några stödord är; stamfader, Ismael och Isak, offer, förbund.
 2. Berätta om Mose.
  Stödord; uppväxt, Farao, uttåg, förbund, budord,
 3. Berätta lite om förintelsen? Varför drabbades Judarna?
 4.   I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.

Läs texterna nedan och sammanfatta vad de säger om:

a)   Omskärelsen (1 Mos 17:9, 1 Mos 34:14-17)

b)   Sabbaten (1 Mos 2:3, 2 Mos 31:15-17)

c)    Ren föda, kosher (3 Mos. 11)

http://www.bibeln.se/las/2k/1_mos

5.  A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen

B) Vad skiljer dessa inriktningar åt?

6.    Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud

7.    Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den.

8.    Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan              använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.

Länktips:

http://religionsfroknarna.se/?page_id=8

http://www.si-info.org/arkiv/IsrHistlow.pdf

http://www.so-rummet.se/search/apachesolr_search/judendom

Lycka till                  Olof och Katja

Annonser

21 tankar om “Judendomen inlämningsuppgift/hemtenta Klass 7 HT 2012

 1. Skriv en berättelse om Abraham.

  Svar: För ca 4000 år sedan i staden Ur som ligger i Mesopotamien bodde en man som hette Abraham. En dag träffade Abraham Gud. Gud sa till Abraham att han skulle få Kaanans land om han begav sig dit. Gud lovade även att Abraham skulle bli en fader i många folkslag. Gud upprättade ett evigt förbund med Abraham och hans efterkommande.
  Tillsammans med sin fru Sara började han vandra genom öknen på väg till Kaanans land, utan att riktigt veta varför. Solen stekte och resan var lång. Men tillslut kom de fram till Kaanans land, och de var förväntansfulla. Men när de kom fram upptäcke de att det inte gick att leva där. Det gick inte att odla. Ledsna tvingades de att fortsätta gå neråt mot Egypten.
  Abraham hade två speciella söner, vid namn Ismael och Isak. Äldsta sonen Ismael fick han med sin slavinna Hagar. Efter det fick han Isak med sin fru. Ismael representerar islam och Isak representerar kristendomen. Abraham är därför stamfadern till kristendomen, judendomen och islam. Han är väldigt viktig för judendomen.
  En dag sa Gud till Abraham att han skulle offra sin son Isak för att han skulle visa sin tro till Gud. Förkrossad tog Abraham Isak för att dränka honom. Stopp! ropade Gud. Gud sa att Abraham hade visat sin tro till Gud och att han inte behövde dränka sin son.

  Berätta om Mose.
Stödord; uppväxt, Farao, uttåg, förbund, budord,

  Svar: Den egyptiska faraon tyckte att det började bli för många judar, och han var rädd att de skulle gå emot honom, så han bestämde att man skulle döda alla judiska nyfödda pojkar. En judisk kvinna ville inte döda sin nyfödda son, så hon la honom gråtande i en korg i vassen. Sonen flöt iväg och såg aldrig sin mamma igen. Sonen hette Mose.
  Dottern till Faraon hittade Mose och tog hem honom. Istället för att döda honom accepterade dom Mose och han blev en familjemedlem. Mose växte upp.
  När Mose var vuxen bodde han i öknen i flera år tillsammans med sin fru och barn. En dag när han vallade sina får såg Mose en brinnande buske. Förvånad stegade Mose fram till busken.
  ”Vem är du?” frågade Mose.
  ”Jag är ” svarade busken, som på hebreiska blir Jahve. ”Du ska befria alla judar från slaveriet, du ska leda dom ut ur Egypten och vidare till Kaanans land.” fortsatte Gud. Mose förstod hans uppgift och gick tillbaka till Faraon för att övertala honom om att släppa sitt folk, men faraon vägrade. Gud sände flera olyckor till Egypten, och då blev faraon tvungen att släppa folket.
  Han samlade ihop sig alla judar, och började vandra mot havet. När de kom fram till Röda havet höjde Mose din hand och en gång genom havet öppnade sig. Vattnet stängde sig åter igen efter dom och de gick mot Kaanans land.
  På berget Sinai ingick Mose ett förbund med Gud. Han tog emot två stentavlor där de tio budorden var inristade. Moses uppgift var att lära människan de tio budorden och få alla att förstå.
  Det tog 40 år för folket att nå fram till Kaanans land. Mose själv dog precis innan de nådde fram.

  Berätta lite om förintelsen? Varför drabbades Judarna?

  Svar: Tysklands dåvarande statsminister Hitler, ansåg att judarna var orsaken till Tysklands dåliga ekonomi. Han bestämde sig för att utrota alla judarna.
  Man dödade nära 6 miljoner judar. Man ledde judarna till koncentrationsläger där många judar mördades i gaskammare eller dog på grund av misshandel, svält eller hårt arbete.
  Jag tror att anledningen till att han gjorde som han gjorde var att han var tvungen att skylla på någon eller någonting, att han inte ville verka som en dålig statsminister som inte gjorde något.

    I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.
  Läs texterna nedan och sammanfatta vad de säger om:
    Omskärelsen (1 Mos 17:9, 1 Mos 34:14-17)
  Svar: Gud sa till Abraham att alla skulle skära bort förhuden på alla av manligt kön. Man ska omkäras när man är 8 dagar gammal. Man gör det för att visa att man är i förbund med Gud. Om man är oomskuren ska man utstötas från sitt folk för då har han brutit mot förbundet.
    Sabbaten (1 Mos 2:3, 2 Mos 31:15-17)
  Svar: Sabbaten är vilodagen. Gud skapade jorden på sex dagar, och på den sjunde vilade han. Därför får inga judar inte utföra något arbete på sabbatsdagen. Den som utförde arbete på sabbatsdagen skulle straffas med döden.
     Ren föda, kosher (3 Mos. 11)
  Svar: Kosher är ren mat, den tillåtna maten. Man får bara äta kött från djur som har klövar och som idisslar. Man får inte äta svin, den har klövar men den idisslar inte. Djur som inte idisslar eller har klövar är oren mat. Av vattendjur får man bara äta djur med fenor och fjäll. Det finns många fler regler om vad som är ren och oren mat, t ex vilka fåglar man får och inte får äta.
   A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen
  Svar: Ortodoxa judar, konservativa judar och reform judar .
  B) Vad skiljer dessa inriktningar åt?
  Svar: Ortodoxa judar ska följa alla 613 reglerna, konservativa judar behåller bara vissa regler och reform judar anpassar sig efter det moderna samhället, de håller inte så mycket på reglerna.
     Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud
  Svar: De ser Gud som en väldigt mäktigt och helig ”person”. Han är så helig att man inte får uttala hans namn, men Gud har ett namn. Namnet är JHVH och man tror att det uttalas Jahve. Gud är en och han är verksam i historien.
     Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den.
  Svar: Bar Mitzva och Bat Mitzva:
  Vid en viss ålder blir man religiöst myndig. En flicka när hon är 12 år och en pojke när han är 13 år. Bat Mitzva är för tjejer och Bar Mitzva är för killar. Man får läsa en text i synagogan och sedan brukar man fira med släkt och vänner.
  Jom Kippur:
  Det är försoningsdagen. Man fastar och ber. Man ber om förlåtelse för sina fel och brister under en dag. Det är den allvarligaste och viktigaste högtiden för troende judar. Det är viktigt för att man ska kunna bli en bättre människa.
  Pesach:
  Pesach är judendomens motsvarighet till påsken. Det firas för att minnas uttåget från Egypten. Det är en utav de viktigaste judiska högtiderna. Det firas i mars/april.

  8.   Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.
  Svar: Människan har en fri vilja för att Gud skapade människan för att älska. Människan kom till jorden för att avspegla Guds kärlek. För att kunna skapa äkta kärlek behöver man fri vilja, för ingen kan tvingas att älska. Det är något man väljer. Jag tror att det är en av anledningarna till att Gud gav oss den fria viljan.
  Men många använder den fria viljan till ont, och om Gud inte gett oss den fria viljan hade såklart inget ont funnits i världen. Om människan inte hade haft en fri vilja hade vi varit som känslolösa och viljelösa robotar. Vi hade inte kunnat skapa verklig kärlek.

 2. Skriv en berättelse om Abraham.
Några stödord är; stamfader, Ismael och Isak, offer, förbund.
  Abraham gick iförbund med gud och gud sa att han skulle bege sig till kaanans land för att få det landet. Det tog 40 år av vandring. Han begav sig till Kaanans land men han upptäckte att man inte kunde leva där så han begav sig till Egypten.
  Han fick två söner Ismael och Isak. Ismael fick han med sin slavkvinna och Isak fick han med sin fru. Han är stamfader till Judendomen, kristendomen och islam.
  Gud sa att han skulle offra Isak för att visa sin tro till gud. Men när han tänkte göra det så ändrade sig gud för att han såg att han hade tro till honom.

  Berätta om Mose.
  Farao i Egypten tyckte att det hade blivit för många judar så dom började att döda alla judiska pojkar. Farao var nog orolig för att alla skulle gå emot honom någon dag så han bestämde sig för att döda alla nyfödda. Moses föddes och hans mamma sprang med honom havet och la honom i en liten korg. Han flöt iväg i korgen och faraons fru hittade honom. Dom dödande inte honom utan han blev en familjemedlem.
  Moses växte upp och tyckte att det var lite orättvist med judarna. En dag såg Moses en brinnande buske, det var gud som försökte få kontakt med honom. Han sa att han skulle befria alla judarna och låta alla leva ett fridfullt liv. Han frågade farao om han kunde släppa fri alla judarna och han sa nej. Efter ett tag så skickade gud förbannelser och efter dom sa farao ja.
  Han fick med sig alla judarna och alla skyndade sig mot havet. Havet öppnade sig som en stor gång och alla gick förbi. Farao hade ändrat sig och ville ha judarna, men han fick aldrig judarna för dom hade redan tagit sig över havet och när soldaterna skulle rida över så stängdes havet.
  Efter det så fick Moses dom tio budorden av gud på berget Sinai. 

  Stödord; uppväxt, Farao, uttåg, förbund, budord,

  Berätta lite om förintelsen? Varför drabbades Judarna?
  Hitler trodde att judarna hade något med Tysklands dåliga ekonomi att göra. Hitler blev en statsminister. Han var ganska snäll på början men efter att han hade blivit det så blev han elak. Han hade bestämt sig om att utrota alla judarna. Alla judar fick åka på ett koncentrationsläger och där gasades dom ihjäl. Många judar dödades, 6 miljoner judar dog. Men dom dog inte bara pga av gasen utan svält, hårt arbete och misshandel.

    I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.
  Läs texterna nedan och sammanfatta vad de säger om:
    Omskärelsen (1 Mos 17:9, 1 Mos 34:14-17)
  Dom omskärde för att dom hade gått i förbund med gud. Det var bara killar som skulle bli omskärda på deras kön. Man skulle göra det 8 dagar efter födseln.
    Sabbaten (1 Mos 2:3, 2 Mos 31:15-17)
  Sabbaten är en vilodag för alla judar. Det är för att gud skapade jorden på 6 dagar och på sjunde dagen så vilade han. På sabbat dagen ska man umgås med familjen och vila. Om man jobbar så kan det leda till ett dödsstraff
     Ren föda, kosher (3 Mos. 11)
  Kosher är speciell mat som judar får och inte får äta. Dom får äta djur med idisslar och klövar. Man får inte äta kött med gräddsås eller någon form av mjölk. Det som har fenor och fjäll som lever i vattnet får man också äta.
  http://www.bibeln.se/las/2k/1_mos
   A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen
  konservativa judar, reform judar och ortodoxa judar
  Vad skiljer dessa inriktningar åt?
  Ortdodoxa judarna ska följa alla 613 reglerna
  Konservativa judarna följer bara några utav alla regler som finns.
  reform judarna lever efter det moderna samhället och dom följer inte så värst mycket av reglerna.
     Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud
  Dom ser på honom som en stor och helig ”person” För dom är han så helig att man inte får uttala hans namn. Gud är verksam i historien och han är en. Gud anser judarna som hans ”medarbetare”
     Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den.
  bar mitzva och bat mitza
  När man är mellan 12-13 år bli man religiöst myndig. När en flicka blir 12 år så får hon ha sin bat-mitzva när en kille blir 13 år så får han ha sin bar-mitzva. Tjejerna får ha ett år tidigare för dom anses bli mogna snabbare än killar.
  Chanukka
  Det är då man firar återinvigningen av templet och man har det nära julen. Det är motsvarigheten till den kristna julen. Det fanns 8 lampor med olja i. Men dom brann för en enda dag. Efter det gjorde gud så att dom brann i åtta dagar. Och det är därför Chanukka är i åtta dagar.
  jom kippur
  man fastar och ber och ber förlåtelse om alla sina fel och brister för en dag. Man gör det för att visa att man kan bli en bättre människa.

     Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan              använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.
  Gud skapade jorden enligt judarna. Vi är guds avbild. Människorna skapades för att älska. För att man ska kunna älska behöver man ha fri vilja. För att man kan inte bli tvingad till att älska en människa. jag tror att det är en av anledningarna till att gud gav oss fri vilja.

  Om inte vi hade haft en fri vilja hade inte vi kunnat älska på ett naturligt sätt, utan vi hade varit tvungna till det. Vi skulle nästan bli som slavar för vissa. men vissa använder den fria viljan till ont.

 3. Skriv en berättelse om Abraham.
  Några stödord är; stamfader, Ismael och Isak, offer, förbund.

  Det var en gång en man som hette Abraham , levde för ca 400 tusen år sedan i staden ur i Mesopotamien ( nuvarande Irak)han fick två söner, hans första och äldsta son Ismael fick han med sin slav kvinna hagar, och sin andra son Isak fick han med sin fru Sara efter att han hade ingått ett förbund med gud vi nittionio års ålder, då sa gud till Abraham att – jag ska välsigna din hustru Saraj som nu ska kallas Sara med en son , sonen ska du ge namnet Isak.
  Du ska inte längre kallas Abram utan från och med nu ska du kalla Abraham, jag ska alltid vara din gud och jag ska också vara dina ättlingars gud, jag ska ge dig och dina ättlingar landet Kanaan och tecknet för vårt förbund ska vara omskärelsen, så alla med manligt kön och de slavar som är födda hos dig och slavar som du har köpt av andra ska omskäras.
  En tid senare ville gud prova Abrahams lojalitet till honom så gud sa till Abraham att offra sin son, Abraham älskade sin son men han hade stor lojalitet till gud så han gjorde som gud sa och tänkte dränka Isak men gud stoppade honom i sista sekunden och sa att du har stor lojalitet till mig och nu vet jag det.

  Berätta om Mose.
  Stödord; uppväxt, Farao, uttåg, förbund, budord,

  Faraon i Egypten bestämde att alla nyfödda judiska pojkar skulle dödas, men det var en kvinna som inte förmådde sig att döda sin son, så hon la sin son i en korg och lätt honom glida iväg med floden. Ungefär samtidigt en bit längre bort gick faraons dotter ner till floden för att bada. När hon kom fram till floden såg hon korgen med den lilla pojken i hon tog upp barnet och tog hand om det som sitt eget och gav honom namnet moses, en dag såg Moses en Egyptisk förman som misshandlade en hebré, Moses blev så arg att han dödade Egyptiern sedan flydde han ut i öknen i panik. I öknen träffade Moses en kvinna som han både gifte sig med och fick barn med. En dag när han var ute och vallade sina får
  så hörde han en röst från en brinnande buske, vem är det som talar till mig? frågade Mose. Han fick svaret jag är (JHWH på hebreiska och det är namnet på Judendomens gud). Gud säger till Moses att han ska befria det judiska folket och leda ut dom ur Egypten.
  Moses talade med faraon bad honom att släppa det judiska folket, men faraon vögrade att släppa folket. Då sände gud en massa olyckor över Egypten och till sist gav farao upp och släppte folket. Mose ledde själv det fyrtio år långa uttåget ur Egypten. Under resan tar Mose i mot de tio budorden på berget Sinai.

  Berätta lite om förintelsen?

  Förintelsen ägde rum i Tyskland år 1933när Hitler tog makten (under andra världskriget). Under förintelsen användes bland annat barn som försöks djur för medicinska experiment och efter att experimenten var klar hängde man upp dom i krockar med en snar a vilket är samma sak som att hänga dom. Under förintelsen var det även många som utsattes frö förföljelser, det var också stora massmord där alla som blivit dödade blev begravda i stora massgravar.

  Varför drabbades Judarna?
  för att judarna blev beskyllda av nazisterna för att ha tagit makten i Tyskland. för att dom nazistiska planerna skulle kunna genomföras var det nödvändigt att utestänga judarna från deras normala samhälleliga aktiviteter.

  a)   Omskärelsen (1 Mos 17:9, 1 Mos 34:14-17)
  omskärelsen är tecknet för att minnas guds förbund men Abraham och det visar också enligt judarna att man är en riktig jude.

    Sabbaten (1 Mos 2:3, 2 Mos 31:15-17
  sabbaten är en helig dag då man inte får jobba utan man ska bara ta det lugnt.

     Ren föda, kosher (3 Mos. 11)
  kosher är den mat som enligt gud är ren att äta, det rena köttet måste ha helt kluvna klövar och det måste idissla och man får inte äta mjölk produkter tillsammans med kött.

  5.  A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen
  ortodoxa judar håller väldigt hårt på alla regler och traditioner med andra ord håller dom på alla 613 reglerna.
  konservativa judar håller hårt på visa regler men inte på alla.
  reform judar anpassar sig till de moderna samhället.

  B) Vad skiljer dessa inriktningar åt?
  ortodoxa och konservativa judar håller på alla eller nästan alla dom gamla reglarna men reform judarna anpassar sig till det moderna samhället och håller inte alls lika hårt på dom gamla judarna.

     Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud

  judarnas gud är nära människorna och människan är guds medarbetare på jorden. Några av judarna tror att en dag kommer gud att skicka en utvald människa till jorden som ska göra jorden till ett fredens rike, resten av judarna tror inte att det kommer att vara e Messias som får tillbaka freden på jorden utan att det kommer att vara människor som gör det.

  7.    Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den.
  Pesach är som judisk påsk då firar man uttåget ur Egypten, denna högtid firas i antingen mars eller april och den håller på i åtta dagar.

  rosh hasana firas i september eller oktober i tio dagar, rosh hasana är samma sak som nyårsafton för oss.

  chanukka är motsvarigheten till den kristna julen den håller på i åtta dagar och man firar återinvigningen av Jerusalems tempel.

  8.    Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan              använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.
  jag tror att gud gav oss människor fri vilja för att han visste att man kan göra mycket gott också med en fri vilja, visst kan man starta krig och förstöra miljön men det finns också bra saker man kan göra med en fri vilja som t.ex starta organisationer som hjälper barn och kvinnor i nöd, eller som hjälper flickor att få sina rättigheter. För det är inte viktigt vad vi täcker att vi vill utan det är det vi faktiskt gör som är viktigt och därför tror jag att gud gav oss människor fri vilja.

  källor jag har använt http://www.bibeln.se/las/2k/1_mos, http://religionsfroknarna.se/?page_id=8, boken om förintelsen och mina egna anteckningar som jag har antecknat under Olofs presentationer.

 4. Skriv en berättelse om Abraham.
  Abraham var judendomens, kristendomen och islams stamfader.
  Abraham levde för ungefär 1800 år före vår tid och levde i en stad som hette Ur som låg i det förut kallade Mesopotamien. Han var otroligt viktig för religionerna. Han fick två barn, Ismael och Isak. Ismael blev stamfader för islam och Isak för judendomen. Gud sa en dag till Abraham att för att visa att han verkligen tror på honom så skulle han döda sin son. Abraham gjorde som han sa och precis när han ska döda honom så säger Gud ”Stopp! Jag litar på dig att du tror på mig”. Förbundet mellan gud och Abraham var att te.x man var omskuren, det var bevis på att man var en jude som hade tron till sin Gud!

  2.Berätta om Mose
  När Mose föddes så kunde hans föräldrar inte ta hand om honom så de satte honom i en korg i floden. Faraon i Egypten hade bestämt att alla spädbarn skulle dödas så för att skydda Mose så la hans mamma honom i en korg i floden så han flöt iväg till säkerhet. Efter en bit i floden så blir han upplockad av en flicka som hittar honom i vassen. Flickan bar upp honom och gick till sin mamma. De behåller Mose och han växer upp i Faraos palats. Han har en bror men det är Mose som Han blir större och när han var runt 20 års åldern så tog han alla judar från Egypten och vandrade ut från Egypten. Gud pratar med Mose på flera sätt och uppe på berget Sinai får han av Gud de Tio Budorden. Mose gick i förbund med Gud och tecken på det är omskärelse t.ex. Mose tog judarna från Egypten till Kaanans land som idag är Israel som de fått av Gud.

  Berätta lite om förintelsen. Varför drabbades just judarna?
  Förintelsen är den benämning på händelsen då fler miljoner judar dödades i förintelseläger eller dödsfabriker. Det dödades runt 5-6 miljoner personer under 1933-1945 då andra världskriget på gick. Nazisterna dödade judarna för att Nazisterna utmålade judarna som ett hot mot Tyskland. Judarna trakasserades i Tyskland länge innan de dödades.

  4. I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.
  Läs texterna nedan och sammanfatta vad de säger om:
  a)  Omskärelsen (1 Mos 17:9, 1 Mos 34:14-17)
  1 Mos 17:9 Att alla släktingar som kommer efter Abraham, barnbarn, barnbarnbarn osv skall hålla förbundet med Gud. Alla ska bli omskurna för att vara en jude.
  1 Mos 34: 14-17 Att om männen inte omskär sig så kommer de inte få gifta sig utan Gud kommer att ge flickorna till de män som har omskurit sig. En judisk man ska vara omskuren och på det sättet visa att han bekänner sig till sin judiska tro. Att han tror på judendomen. Det skulle vara en skam om en icke judisk man gifter sig med en judisk kvinna.

    Sabbaten (1 Mos 2:3, 2 Mos 31:15-17)
  1 Mos 2:3: Att man ska vila på den sjunde dagen i veckan för allt jobb man har gjort.

  2 Mos 31:15-17: Endast sex dagar i veckan får man arbeta på den sjunde dagen ska man vila, en högtid ägnad till Gud. Den som jobbar under Sabbaten skall dödas. Judarna i Israel skall alltid gå igenom Sabbaten varje vecka genom hela släkten som ett tecken på att man är i ett förbund med Gud. På sex dagar skapade Gud jorden och himmelen men på den sjunde dagen vilade han och kunde andas ut.

     Ren föda, kosher (3 Mos. 11) Kosher är att man inte får äta fel sorts mat. Det man får äta enligt den judiska religion är att man inte får äta fläskkött. Innan man får äta köttet så måste det tömmas på blod för enligt religionen så sitter själen i blodet. De har en regel också att man ej får blanda mjölk och köttprodukter. Fiskar som lever i vatten som har fjäll och fenor får ätas. Det finns regler för vilka fåglar, smådjur och liknande du får äta, det står vilka du inte får äta och vilka som är tillåtna att äta.
  5. A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen
  Svar: Ortodoxa judar – dem som följer alla 613 regler, konservativa judar – de följer vissa regler, te.x kvinnor och män är skilda i synagogan när de ber. Reform judar – de anpassar reglerna efter det moderna samhället.
  Vad skiljer dessa inriktningar åt?
  Att de följer de 613 reglerna olika mycket, som ortodoxa följer alla, konservativa följer vissa och reform judarna anpassar reglerna efter dagens samhälle

     Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud
  Inom judendomen ser man på Gud som en högt värderad person, om man inte gör som han säger så blir man bestraffad. Judarna tror väldigt mycket på Gud de anser honom som helig. Han är den som skapar allt säger de flesta judarna.
     Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den.
  Pesach som är den judiska påsken, man firar den för att minnas uttåget från Egypten. Judarna firar högtiden i mars/april.
  Yom kippur, 1 dag då man fastar och ber, man firar denna högtid för att förlåta allt dumt man gjort och be om förlåtelse för sina fel och brister.
  Sukkot, Lövhyddefesten. Är den högtid som firas i september/oktober. Den firas för att minnas den långa ökenvandringen.
     Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.
  Jag tycker att det är ganska bra med fri vilja för man får bestämma lite hur man vill, men om man är jude så ska man ju följa vissa regler och då kanske det är dåligt med fri vilja för det kanske gör att man måste bryta mot regler för man vill göra som man vill. Men jag tycker att man ska ha fri vilja för annars kan man känna sig instängd och tvingad till saker man inte vill. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man har en fri vilja och frihet och bestämma över sitt eget liv.

  Källor: bibeln.se, religionsfroknarna.se, so-rummet.se, NE.se.

  • tillhör fri vilja delen.
   Personer inom judendomen som ingått förbund med Gud tycker nog det är dåligt med fri vilja för att det kanske bryter deras tro till att bryta hans lagar.

 5. Hemtenta, Judendom

  1.Skriv en berättelse om Abraham
  Några stödord är: stamfader, Ismael och Isak, offer, förbund
  Abraham är stamfader för tre religioner, kristendom, judendom. Han är väldigt viktig för dem religionerna. Han fick två barn han döpte dem till Ismael och Isak. Ismael är urfadern för Islam och Isak är urfadern för Judendom. Han fick barnen med Fager och Sara. Abraham var ett offer från gud. Gud sa att han var tvungen att offra ett barn för att visa sin tro. Han skulle göra det men precis när han stod med kniven så stoppade gud honom, det visade att han skulle göra det för att han trodde så mycket på gud. Förbundet mellan gud och Abraham var omskärelsen. Det var ett bevis på att man var en trogen Jude.

  1.Berätta om Mose.
  Stödord: uppväxt, farao, uttåg, förbund, budord.
  Mose var en judisk pojke. Han föddes i Egypten där judarna var slavar. Farao som var kungen i Egypten hade beslutat sig att inga fler judiska barn skulle födas. Han skulle döda alla spädbarn. Moses mamma kunde därför inte ta hand om honom. Så moses mamma la honom i vassen vid floden Nilen. Hon lämnade honom i en korg. Faraos dotter skulle gå och bada. Så kommer Mose flytande in till deras slott. Dottern tog Mose och tog honom sen till mamman. Dem beslutade sig för att behålla ungen. Mose blev nu en prins av Egypten. Han hade också en bror.
  Mose blev äldre genom åren. Och blev trött på allt slaveri, han fick en känsla att allt skulle sluta. Han dödade också en egyptier.
  Han kom på att han var en jude, han ledde uttåget från Egypten. Han fick dem tio budorden på berget som heter Sinai. Han fick ett förbund med gud eller ett avtal.
  Det var att han få ett land att leva i frid i. Det var Kaanans Land. Kaanans land är idag Israel.

  3. Berätta lite om förintelsen? Varför drabbades judarna?
  Förintelsen var när Hitler döda ungefär 6 miljoner judar. Han gasade ner dem. 1933-1945 då andra världskriget ägde rum. Dem drabbades för att Hitler hatade dem. Han tyckte att dem var ett hot mot Tyskland.

  4.   I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.
  Omskärelsen( 1 Mos 17:9, 1 Mos 34:14-17 )
  1 Mos 17:9
  Gud sa till Abraham skulle hålla deras förbund, och senare skulle det alltid vara så

  1 Mos 34:14-17
  Dem tyckte att det skulle vara en skam om en tjej skulle få en man med förhud. Om det inte har omskurit sig så kommer det inte få gifta sig utan Gud kommer ge flickorna till de män som har omkrurit sig. Om man är omskruren så bekänner man den judiska tron. Man bevisar att man är en trogen jude.

  b) Sabbaten (1 Mos 2:3, 2 Mos 31:15-17)
  Är en högtid som är varje lördag. Det är en vilodag enligt till herren. Man måste vila ingen arbete får utföras, om man arbetar ska det staffas med döden.

  c)Kosher
  Ren/tillåten mat.
  Man får ej äta fläskkött. För att det det bara är så, dem är typ heliga. Djuret måste tappas på allt blod. För att själen anses sitta i blodet. Man vill behålla själen.
  Ej blanda köttprodukter och mjölkprodukter. Fiskar som lever i vattnet som har fjäll och fenor får ätas. Det finns också regler för vilka fåglar och liknande man får och inte får äta.

  5.
  Vilka olika inriktningar finns det inom Judendom?
  Ortodoxa Judar – håller hårt på alla regler 613 st
  Konservativa Judar – behåller vissa regler t.e.x. kvinnor och män skilda i synagogerna när dem ber.
  Reform Judar . anpassar sig efter det moderna samhället

  b)
  Ortodoxa-håller hårt på alla regler 613 st
  Konservativa Judar-behåller vissa regler t.e.x. kvinnor och män skilda i synagogerna när dem ber.
  Reform Judar – anpassar sig efter det moderna samhället

  Berätta lite om man hur inom Judendomen ser på gud.
  Man ser honom som en väldigt viktig person. Om man inte gör som han säger så ska man bestraffas.

  7. Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den.

  Pesach – judisk påsk.
  Firar för att minnas uttåget ur egypten firas i mars/april. Det firas förr att hylla Mose som tog judarna ut ur Egypten.

  Yom Kippur –
  Försoningsdagen – fasta och bön- ber omförlåtelse för sina fel och brister under 1 dag

  Chanukka – fira återvigningen av templet, infaller nära julen. nov/dec. Motsvarighet till den kristna julen.

  8.Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan              använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.

  Jag tycker att det är bra med frivilja. Man kan göra egna beslut. Men det finns också en nackdel: Man kanske tar för mycket egna beslut som leder till att man kanske brytar mot vissa regler. Men jag tycker det är viktigt att man ska ha fri vilja.
  Jag tror att Judar inte tycker att det är så bra med fri vilja. För man ska följa reglerna som finns. Man kanske bryter reglerna som gud get gett dem.

 6. Abraham
  Det är jag som är Abraham och nu ska jag berätta lite om mitt liv.

  Jag levde 1800 år före vår tideräkning. Jag bodde då i Ur.
  Jag är urfader för tre religioner; Kristendom, Judendom och Islam.
  Jag ingick ett förbund med Gud, jag ville ha ett folk och ett land. Tecken på förbundet: Omskärelse, vårt avtal var att jag skulle gå till Egypten, jag kom dit efter 40 år. Dit tog jag med mitt folk. Vi började gå mot Isarel, på grund av att det var torrt där fick gå vidare till Egypten där vi sedan bosatte oss. Människorna var Guds särskilt utvalda, enligt tecknet så behövde de omskära alla pojkar. Jag fick Kanaans land.

  Jag fick min första son Ismael med min slavkvinna, Hagar. Ismael blev urfader till Israel, sedan fick jag min andra son som heter Isak. Han blev urfadern för Judendomen. Isaks mamma heter Sara.
  Min betydelse är mitt löfte med Gud och Guds löfte att hans ättlingar skulle få landet. Gud sa att ’‘om du litar på mig så ska du offra din son’’ och då tänkte jag göra det men då säger Gud till mig att inte göra det bara för att han vet att jag tror på Gud.
  Gud beodrade mig att jag skulle offra min son Isak på Moria Berget, men det återkallades i sista sekund. Men i Koranens verision så sägs det att det är Ismael som nästan offras.
  Isak får med sin fru Rebecka tvillingsöner som de döper till Esau och Jakob.

  ’‘Jag tror inte direkt på bibeln men jag tror faktiskt på denna saga. Den låter väldigt sann och det känns som om jag har sett en film om när han tänkte offra sin son. Jag tror att Abraham hade det väldigt bra, att han fick två fina söner’’.
  ’‘Många tror att det är sant men vissa tror det inte, det är ju många som läser bibeln och vissa som inte gör det’’.

  Mose
  Jag heter Mose. Kungen i mitt land var Ramses II. Ramses II bestämde att alla pojkar skulle dödas. Så då tog min mamma en korg och bäddade ner mig i den. Hon lade korgen i Nilen bara för att rädda mig, hon ville inte att jag skulle dö. Sen när jag rest i den korgen ett tag så kom jag fram till Faraos palats. Faraos dotter var då vid Nilen och hittade korgen. Hon gick upp med korgen till Farao och de tog hand om mig. Farao uppfostrade mig och jag blev prins. En dag så såg jag en slav blev slagen och då dödade jag den mannen som gjorde det. Jag ville inte stanna kvar i Egypten så jag började gå mot öknen.

  En dag så gick jag ut och såg en brinnande buske, jag gick fram till den och den började prata med mig. Det var gud som pratade med mig. Gud sa till mig att jag skulle befria alla judar från slaveriet.
  Jag gick tillbaka till Egypten och frågade Farao om jag fick befria judarna men då sa Farao nej. Jag kunde inte göra något så jag fick vänta tills jag kunde fråga igen. Men när Gud såg att Farao sa nej då blev han sur och förbannade honom. Tillslut så sa Farao ja och jag tog med mig judarna till Röda Havet. När vi var där öppnades Röda Havet med lite hjälp av Gud och vi kunde gå genom havet. Men Farao ångrade sig bara för att han kände sig ganska ensam och då tog han med sig sina riddare och började följa efter oss. Då var vi redan inne i vattnet, vi såg de bakom oss. Farao skickade in riddarna medan han stod kvar på stranden. Vi stängde vattnet och riddarna kom in lite men de dog innan de kommit fram till oss. Riddarna dog men inte Farao. Farao var kung över Egypten.
  Jag ingick ett förbund med Gud, att jag skulle ta med mitt folk till Kanaans land, på vägen så gick vi upp på berget Sinai och där ger Gud mig de tio budorden. Vi gick i cirka 40 år.
  De tio budorden är de tio befallningar som Gud ger till Mose i gamla testamentet.

  Religionernas syn på Mose:
  Mose ses som den största profeten.

  Min åsikt: Jag tycker att Mose verkar cool och modig att han vågar gå igenom Röda Havet, tänk om vattnet bara skulle släppa och då skulle de dö. Sen är det ju också läskigt att bo med Farao för han är ju dum.

  Förintelsen
  Förintelsen är då nazisterna dödar väldigt många judar och andra folkslag.
  Det var då Hitlers anhängare dödade väldigt många människor, de som blev mest utsatta var judarna. Nazisterna hade makt i cirka 12 år och under de åren så dödades mellan 5,6 miljoner och 6,3 miljoner judar, varav 2,9 miljoner mördades i koncentrationsläger. I koncentrationslägret kunde man dö av svält, sjukdomar, misshandel och hårt arbete. Hitler avrättade också systematiskt människor i sina gasduschar eller via hans fruktansvärda experiment på människor.
  Han tyckte inte att de såg ut på de sättet som han ville. Enligt honom så skulle alla ha ljust hår och blåa ögon och genom att ta bort gamla sjuka pensionärer och icke ’‘renrasiga’’ så ville han skapa ett nytt Tyskland och en ny värld. Dessa människors fullständighet skulle föras vidare till nästa generation. De delade inte heller samma tro vilket gjorde att han ansåg att hans sätt att leva var det rätta.

  De ansågs inte vara renrasiga. Homosexuella, Barn, Handikappade, alkohlister och sjuka människor mördades.
  Under 1000-talet, det kristna korstågen och under korstågens period plundrades och mördades tusentals judar i Europa.
  1800-talet, förföljdes judar svårt i Europa.
  Förintelsen. Under andra världskriget dödades ungefär 6 miljoner judar av nazisterna. Hitler bestämmde att inga judar skulle få leva så då döda han dom i en dusch som sprutade ut en gas så man dog. Hitler var statschef. Hitler tog självmord i en Bunker i Berlin. I den bunkern så bosatte de sig. De gifte sig där den 29 april 1945 och sedan så tog han självmord den 30 april 1945.

  1 Mos 17:9: Bibeln: 1 Mos 17:9 Vidare sade Gud till Abraham: ”Du å din sida skall hålla mitt förbund, du och dina ättlingar i släktled efter släktled. Sammanfattning: Abraham och hans folk ska hålla sitt förbund med Gud och att alla generationer ska göra det. Förbundet mellan gud och Abraham var att man ska omskära alla som är av manligt kön, det ska vara tecknet på deras förbund. Alla killar i åtta års oldern ska bli omskärda samt slavar. De killar som inte gör det blir utstötta av sitt folk.

  Mos 34:14-17: Bibeln: De sade till dem: ”Så kan vi aldrig göra, ge vår syster åt en man med förhud. Det vore en skam för oss. Bara på ett villkor kan vi ge vårt samtycke: att ni blir som vi och låter omskära alla av manligt kön. Då skulle vi kunna ge våra döttrar åt er och själva ta era döttrar, och då kunde vi bo bland er så att vi blev till ett enda folk. Men om ni inte går med på att omskära er, då tar vi flickan och ger oss i väg.”
  Sammanfattning: Att man inte kan ge en kvinna en man med förhud. Det hade varit förfärligt, han kan göra så bara att han blir en som de och att de omskär alla av manligt kön. Då skulle de kunna ’‘byta’‘ döttrar och då kunde de bli ett enda folk. Men om de inte går med på att omskära alla av manligt kön då tar det flickan och ger sig av.

  1 Mos 2:3: Bibeln: Gud välsignade den sjunde dagen och gjorde den till en helig dag, ty på den dagen vilade Gud sedan han utfört sitt skapelseverk.
  Sammanfattning: Gud gjorde den sjunde dagen till en vilodag då alla behövde vila. Efter den dagen så vilade han alltid efter att han utfört sitt skapelseverk.

  2 Mos 31:15-17: Bibeln: Sex dagar får arbete utföras, men på den sjunde dagen är det sabbat, en sabbatsvila helgad åt Herren. Var och en som utför något arbete på sabbatsdagen skall straffas med döden. Israeliterna skall hålla sabbaten; de skall iaktta den genom alla släktled som en förbundsplikt för alla tider. Den är ett evigt tecken som förenar mig och israeliterna, ty på sex dagar gjorde Herren himmel och jord, men den sjunde dagen vilade han och hämtade andan.”
  Sammanfattning: 6 dagar i veckan så arbetar man, på den sjunde dagen så är det sabbat, en så kallad vilodag, en ’‘sabbatsvila helgad åt Herren’’. De människor som arbetar just den dagen blir straffad, man blir dödad. Det är Israeliterna som ska hålla i vilodagen. De ska iaktta den. Det är en dag som förenar Gud och Israeliterna, Gud gjorde jätte mycket saker på 6 dagar men på den sjunde dagen så vilade han och hämtade andan.

  3 Mos 11: Sammanfattning: Man får bara äta speciellt djur och man får inte blanda mjölkprodukter och kött tillsammans. Man skulle säga till Israeltierna att de djur man fick äta bland landdjuren är de som är helt kluvna, de som har klövar och de som idisslar. De djuren får ni äta. Då sa han: Men kamelen får ni inte äta, den idisslar men har inte klövar, den är oren för er, samma med klippgrävlingen, den är också oren för oss. Haren och svinet, samma med de också. T.ex av de djuren fick de inte äta av, de var orena och man fick inte röra vid de djuren.
  Det fanns alltså olika djur som man inte fick äta och vissa som man fick äta. Som t.ex de som har fenor, fjäll och de som lever i havet och i flodernas vatten får ni äta.

  Inriktningar
  Inom Judendomen så finns det tre inriktningar.
  Ortodoxa judar: De håller hårt på alla 613 regler. De menas att de följer alla regler. De följer gud också.
  Konservativa judar: De är lite mittemellan Ortodoxa judar och Reform judar. De följer inte alla regler men vissa. De tillhör mest ortodoxa judar.
  Reform judar: De anpassar sig efter det moderna samhället, de följer inte reglerna.

  De tre inriktningarna skiljer sig åt: En inriktning är väldigt stränga med att följa reglerna. En annan är lite mittemellan, att de följer regler men inte alla. Sen så finns det en inriktning där man inte bryr sig om reglerna.

  Hur ser man på gud?
  Inom Judendomen så tror man på gud på ett annat sätt. Gud är en, det menas med att det bara finns en gud och det är han man ska tro på. Guds namn är så heligt att man inte får uttala det, han heter Jahve. Gud är skaparen och allsmäktig. Man är inte värd att säga namnet så då använder man andra namn som Adonaj och Elohim.
  Är verksam i historien, han agerade när något hände. Han hjälpte t.ex Moses och Abraham när de behövde hjälp.
  Guds namn är JHVH (Jahve). Man får inte säga namnet bara för att det är heligt.

  Högtider
  Pesach: Pesach är judsik påsk, man firar det för att minnas uttåget ur Egypten. Det firas i Mars/April. Den firas samma datum varje år inom den judiska kalendern. Högtiden kan också kallas för det ’‘osyrade brödets högtid’’. Man äter bröd.
  Chanukka: fira återinvigningen av templet, den infaller när julen. I November/December motsvarighet till den kristna julen. Det är en judisk högtid som varar i 8 dagar. Det är Judendomens jul. Man firade det med att ge presenter.
  Sabbaten: infaller varje fredag kväll och pågår till lördag kväll. Då är det inte tillåtet att utföra något arbete. Begrunda världens skapelse. Alla måste vila. En gång i tiden var det en man som skulle gå och hämta något på den dagen, då dödade de honom. Det är en dag då man vilar, man arbetar i sex dagar och den sjunde dagen så vilar man. Herren gjorde jättemycket de sex dagarna men den sjunde så vilade han jättemycket.
  Bar mitzva/Bat mitzva: När pojken fyller 13 år blir han religiöst myndig. Då firas bar mitzvah. han får då läsa en text i synagogan Tora och efter det har man en bar mitzvah-fest.
  Bat mitzva är för tjejer. Det gäller både för killar och tjejer. Men tjejen blir bat mitzva när hon är 12 år och killen blir bar mitza när han är 13 år.

  Jag valde en till högtid (bar mitzva/bat mitzva) bara för att jag valde ut de fyra viktigaste högtiderna som man kanske måste veta om. Jag tycker att de här fyra högtiderna är väldigt roliga att skriva om också.

  Fri vilja: Judarnas åsikt: Gud gav fri vilja till människorna. Man kunde välja om man ville vara ond eller god. De tror att han skapade världen. Men han gav de ett fritt val.
  Min åsikt: Jag tycker att man ska ha fri vilja. Fördelar: Då kan man bestämma och göra som man vill, man kan välja om man vill vara god eller ond. Man kan göra världen bättre. Nackdelar: Om man väljar att man är ond då kan man döda väldigt många människor eller förstöra. Man kan göra världen sämre.
  Källor: http://backbytema.wordpress.com/abrahamitiska-religionerna/judendom/
  http://www.so-rummet.se/search/apachesolr_search/judendom
  http://religionsfroknarna.se/?page_id=8
  http://sv.wikipedia.org/wiki/

 7. 1. Berättelse om Abraham:

  Abraham levde för ca 4000 år sedan, 1800 f.v.t. Han var stamfader för Religionerna Islam, Judendom, och Kristendom. Han fick sitt första barn med sin slavkvinna Hagar, barnet hette Ismael, när Abraham var 100 år. Sedan fick han Isak med sin riktiga fru Sara. Isak fick sonen Jakob och Jakob fick Josef. Abraham ingick i ett förbund med Gud att bli stamfader till ett heligt folk och han skulle få Israel, Kaanans land om han ledde folket dit. Och det gjorde han men det gick inte att leva där för det var för varmt så han gick till Egypten. Gud uppmanade Abraham att offra ena sin son Isak för att se om han verkligen trodde på gud.

  2. Berätta om Mose.

  Han föddes i Egypten år 1200 f.v.t. När han föddes så tyckte Farao att alla nyfödda skulle mördas men det kunde så klart inte Moses mamma tillåta att låta mörda sitt barn. Så hon la Mose i en krubba vid vassen i Nilen och lät han flyta iväg. Faraos dotter hittade Moses och uppfostrade honom som sin egen son. Moses var vid en brinnande buske som pratade med han och sa att han skulle befria Judarna från slavarbetet vid templet. Han befriade judarna och tillslut såg Farao dem och följde efter dem sen blev dem jagade dem men så kom dem till röda havet och Mose öppnade upp havet och stängde havet igen när riddarna var i mitten som jagade dem så dem dog. Sedan vandrade dem i öknen i 40 dagar. Sen när han tog dem till landet Kanaan så fick han de tio budorden av gud.

  Berätta lite om förintelsen, varför drabbades Judarna?

  Det var under andra världskriget som Adolf Hitler höll ca 6 000 000 judar som slavar i Tyskland. Förintelsen har fått sitt namn eftersom hitler ville förinta själva rasen, judar, han ville att bara sin egen ras skulle få ha makt. Han hade stora arméer, och stora framgångar i andra världskriget. Hitler lurade alla judar, han tog dem till fångläger där de fick arbeta för saker som var viktiga för att nå framgångar i kriget. I dessa arbetsläger tog han livet av dem med giftig gas.
  Han var rädd att de skulle ta över samhället, genom att ha mycket makt.

  4.
  Omskärelsen: Alla män skulle skära bort förhuden, när de var åtta dagar gamla. Det ska gå i släkten. Och om man inte skär av förhuden ska man utstötas ur folket för man har brutit mot guds förbund.

  Infaller varje fredag till lördag kväll. då är det inte tillåtet att utföra något arbete. Man ska begrunda världens skapelse.

  Man fick bara äta dessa djur: Dem som idisslar och dem som har helt kluvna klövar. Och dessa får dem inte äta fast dem idisslar och har klövar: Kameler, sklippgrävlingen, haren, och svinet det ska vara orent för dem. Man fick inte äta dem eller nudda asen.

  5. Judendomen Inriktningar:
  Det finns ortodoxa judar, konservativa judar, Och så finns det reform judar.

  Ortodoxa judar håller hårt på alla regler, 613 st. Konservativa judar dem behåller vissa regler, t ex.. kvinnor och män är särskilda. Och reform judar dem följer inte riktigt alla regler.

  Hur judarna ser på gud:
  Judarna ser honom som den ända guden som finns och dem ser honom som att han ger liv och, dem ser han som helig, det betyder att han inte har någon brist eller ont i sig. Därför måste judarna leva sitt liv enligt guds lagar, Toran. Och hans namn är så heligt tycker dem så att bara översteprästen får uttala det. Dem måste också äta rätt enligt guds mat lagar, viss ren mat och så.

  Tre högtider:
  Yom kippur: Försoningdagen, fasta och ber om förlåtelse för sina fel och brister under en dag.

  Chanukka: Fira återvigningen av templet. Infaller nära julen. nov/dec, motsvarighet till den kristna julen.

  Bar mitzva/Bat mitzva. När pojken fyller 13 år/Flickan 12, blir han religiöst myndig. Då firas bar mitzvah. han får då läsa en text ur Toran i synagogan och efter det har man en bar mitzvah fest. Bat mitzva är för tjejer, samma sak.

  8. Fri vilja: För att man ska få göra vad man vill med sitt liv och kunna få tycka och tänka fritt. Nackdelar, man kan ju välja med sitt liv att bli ond och brottsling och döda folk eller liknande. Jag tror också att Gud gav människan en fri vilja för att han trodde på att människan i grunden är god. Men det måste bli skillnader det kanske var därför Gud gjorde så att det ska bli gott och ont.

  Människan kan ju bara lära sig saker genom att testa nya saker och om man gör fel får man stå för konsekvenserna och där igenom försöka bli en bättre människa.

  När man tänker efter så har nästan allting en motsats för att det ska bli jämlikt och för att vi människor ska utvecklas.
  Om det inte skulle finnas fri vilja kanske man inte skulle få jobba på vilket jobb man ville, man kanske inte skulle utvecklas bara stå still i världen.

 8. 1.Gud valde abraham för att bli stamfader till ett helt nytt folk. Han valde bara en helt vanlig kille från staden Ur, Ur var ett mycket bördigt land. Han vart även lovad ett land och det landet var kaanans land (Israel).

  Abraham och hans fru kunde inte få barn så han fick då först ett barn (Ismael) med sin slav kvinna Hagar sedan fick han ett barn (Isak) med sin fru Sara. Gud sa till Abraham att offra sin son (Isak) och Abraham var beredd att göra det så han stod beredd med en kniv mot hans hals… Men precis då så abröt gud det och sa att du behöver inte göra det nu vet jag att du tror på mig. Efter det så blev Abraham stamfader till tre religioner (Judendom, Kristendom och Islam). Isak fick 12 söner och en av dom var jakob.

  2. I Egyptien så bestämde farao att alla judiska barn skulle dränkas men moses mamma ville inte det så hon satte honom i en korg i vattnet så han fick flyta omkring. När faraos dotter skulle bada så såg hon honom och hon tog in honom, så han fick bo där… Några år senare var Moses som en prins över Egyptien. Senare fick Moses kontakt med gud (samma gud som abraham) och gud sa till honom att han ska befria alla slavar (judar). Först så sa Farao okej till att släppa alla fria men senare så ändra han sig så han ska ta tillbaka alla men misslyckas för att Moses får hjälp av gud. Så moses vandrar med alla till kaanans land (Israel).

  3. Förintelsen var under andra världskriget när Hitler bestämde sig för att döda alla judar. Hitler kände sig hotat för att Judarna var så mäktiga och därför så dödade han en stor del av världens Judar.

  4.
  a)
  Gud sa att när alla killar är 8 dagar gamla ska dom omskäras det vill säga att man ska kära bort förhuden på det maliga könet.

  b)
  Sabbaten: i 6 dagar får bara arbete utföras det är som en helg dag till gud. Om man utför arbete under den dagen ska man straffas med döden.

  c)
  När man är ”Kosher” så får man t.ex inte blanda mjölk produkter med kött och det är på grund av att i gamla heliga skrifter så står det att man inte får koka killingen i sin moders mjölk. Sedan finns det lite mer om mat t.ex:
  Ej fläskkött,
  djuret måste tappas på allt blod (själen finns i blodet).

  5.
  a)
  Fyra olika inriktningar: traditionalism (ultra ortodoxi), ortodox judendom, reformjudendom och konservativjudendom.

  b)
  jag tror det är hur dom väljer att följa reglerna och om dom följer dom gamla traditionerna eller dom dom väljer att vara mer moderna eller om dom blandar.

  För dom så är Gud en helig person som man respekterar och ber för. Dom tycker att han är väldigt mäktig och följer hans regler.
  7. högtid nr: 1. Pesach är en av dom viktigaste högtiderna det är en judisk påsk. Den firas för att minnas uttåget ur egyptien och den firas i: mars/april.

  högtid nr: 2. Sukkot det är lövhyddefetsen och den firas i september/oktober. Den firas för att: minnas den långa ökenvandringen.

  Högtid nr: 3. Yom kippur det är försoningsdagen och den firas i 1 dag. Det är fasta och bön (ber om förlåtelse för sina fel och brister).

  8. Jag tror att han ville att alla skulle ha en fri vilja för att alla inte skulle vara likadana och för att det skulle bli mer spänning. Nackdelar är ju det kan betyda döden för någon annan eller att någon skadas ordentligt. Men fördelar är ju för att allt ska bli roligare att man ska få bestämma vad man ska ha på sig eller vem man ska gilla eller gifta sig med (osv).

  Länkar till dom hemsidorna jag har använt:
  http://skolarbete.nu/skolarbeten/olika-riktningar-inom-judendomen/
  http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/abra.htm
  http://www.bibeln.se/las/2k/1_mos
  http://religionsfroknarna.se/?page_id=8

  Sedan har jag fått information av Linda och Olof.

 9. Skriv en berättelse om Abraham.
Några stödord är; stamfader, Ismael och Isak, offer, förbund.

  Svar: Abraham fanns för ungefär 4000 år sedan. Han var stamfader för Judendomen, Islam och Kristendom Abraham bodde i Ur i Mesopotamien. Han in gick ett förbund (Avtal) med gud. Han skulle gå till Kaanans land om han ville ha det landet. Han skulle vara tvungen att gå igenom öknen för att komma hem till Kaanans land. Det gick inte att leva i Kaanans land för att det var öken där. Abraham gick sedan till Egypten och bosatte sig där. Abraham fick söner Ismael och Isak. Han fick Ismael med hans slavkvinna Hagar och Ismael blev stamfader för Islam. Han fick Isak med hanns fru Sara. Isak blev stamfader för Judendomen. Gud ville testa om han verkligen trodde på honom. Han sa att han skulle offra Isak. När Abraham skulle offra Isak sa gud i sista sekunden sa gud att

  Berätta om Mose.
Stödord; uppväxt, Farao, uttåg, förbund, budord,

  Svar: Farao hade bestämt att alla nyfödda Judar skulle bli dödade. För att han trodde att de skulle göra uppror. Moses mamma ville inte att han skulle dö. Hon lade honom i en korg i vattnet för att hämta honom senare. En stund senare kom Faraons dotter för att bada. Hon hittade Mose och tog med honom till palatset. Mose blev uppväxt som en prins av Egypten. Efter en tid fick Mose reda på att han var en Jude. Sedan träffade Han gud som pratade med honom genom en brinnande buske. Gud sa att han skulle befria alla judar som var slavar. Mose sa till faraon att han skulle släppa alla Judar. Faraon sa att han inte skulle släppa judarna. Då sa Mose att han skulle drabba honom med olycka. Mose tog med sig alla Judar och gud öppnade rödhavet. Han stängde havet så att farao och hanns män inte skulle komma till dem. Mose och judarna gick i 40 år innan de kom fram till Israel. Då fick han de tio budorden på berget Sinai. Han skulle förmedla de budorden till människorna.

  Berätta lite om förintelsen? Varför drabbades Judarna?
  Svar: Det var nazisten Hitler som sa att man skulle döda alla judar. Hitler tog med sig alla judar till ett läger där han dödade dem. Hitler dödade många judar i gas duschar. Omkring 6 miljoner judar blev dödade. Judarna blev drabbade för att Hitler trodde att de var ett hot att de skulle ta över landet för att de inte hade ett eget land.

    I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.
  Läs texterna nedan och sammanfatta vad de säger om:
    Omskärelsen (1 Mos 17:9, 1 Mos 34:14-17)
  Svar: Omskärelsen är att man skär bort förhuden på alla judiska pojkar som en tecken på förbindelsen.
    Sabbaten (1 Mos 2:3, 2 Mos 31:15-17)
  Svar: Sabbaten är att man jobbar sex dagar men på den sjunde dagen får man inte jobba. Det är var för att gud jobbade i sex dagar med att göra himmeln och jorden.
     Ren föda, kosher (3 Mos. 11)
  Svar: Kosher är att maten måste vara till lagad på ett visst sätt. Om man ska äta kött måste djuret var tömt på allt blod, Själen är i blodet. Man får inte äta kött och mjölk produkter för man får inte äta djuret i djurest moders mjölk. Om man dricker mjölk måste man vänta en timme innan man får äta kött. Om man äter kött måste man vänta i fyra timmar innan man får äta någon mjölk produkt
   A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen
  Svar: Ortodoxa Judar, Konservativa Judar, Reform Judar.
  Vad skiljer dessa inriktningar åt?
  Svar: Ortodoxa Judar (håller på alla 613 reglerna), Konservativa Judar (håller på vissa regler), Reform Judar följer anpassar sig mer till samhället och håller inte på så många regler.
     Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud
  Svar: Du ska inte ha andra gudar. Du ska inte missbruka guds namn. Du ska inte avbilda herren.
     Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den.
  Svar: 1.,När en pojke/flicka fyller 13 blir man religiöst myndig. Då firas bar/bat. Då får man läsa en bit i tora rullen efter det blir det fest.
  2. Jom Kippur är försoningsdagen, man fastar och ber. Ber om förlåtelse för sina fel och varar under en dag.
  3. Pesach firas för att minnas uttåget ur Egypten – firas i mars/april.

     Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.
  Svar: Om man fick göra precis vad man ville skulle det nog var kaos för att alla skulle nog stjäla och göra olagliga saker. Det fördelar skulle nog vara att det skulle var lite skönt att få göra.
  ”I århundraden har stora tänkare grubblat över frågan om människan har någon fri vilja. Har vi några val? T.ex. kunde jag ha låtit bli att stiga upp i morse, i stället för att gå till jobbet? Eller finns det krafter, t.ex. en Gud som bestämmer allt som sker i universum, eller atomers mekaniska rörelser i min hjärna, eller gener som jag fick med mig vid födseln, som bestämmer huruvida jag går till jobbet på morgonen, eller låter bli? Utan att jag kan göra något åt det?
  Denna fråga är inte bara ”akademisk”. Mycket hänger på frågan om vi människor har fri vilja. T.ex. skulle det inte kunna finnas ett sådant ämne som etik, om vi saknade fri vilja, och därför inte rådde för vad vi gjorde. Om vi saknade fri vilja, då skulle vi vara som biljardkulor, och det kan väl inte finnas någon etik för biljardkulor?” sa Henrik Unné

  Källor: http://www.bibeln.se/las/2k/1_mos,
  http://religionsfroknarna.se/?page_id=8
  http://www.so-rummet.se/search/apachesolr_search/judendom
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/08/den-fria-viljan

 10. Judendomen. 10/12-12.

  1) Vem var Abraham? För vilka religioner är han viktig?

  Svar: Abraham levde år 1800 f.v.t (före vår tid räkning), han hade en fru som hette Sara, två barn som hette Isak och Ismael. Ismael är äldst.
  Han var viktig för religionerna: Judendom, Kristendom och Islam.
  Abraham var en man som levde för ca 4000 år sedan, 1800 f.v.t och var en stamfader till tre av de religioner som vi har. Abraham kom från staden Ur som ligger i Mesopotamien, som nu är nuvarande landet Irak. Förbund är ett avtal mellan gud och mannen.

  De tre religionerna är: Judendom, Kristendom och Islam. Först kunde han inte få barn med sin fru Sara så han fick barn med en slavflicka och fick Hagar.

  Sen kunde han få barn med sin fru Sara, och då fick han Isak. När Isak vart stor fick han Jackob. Abraham skulle offra Isak för att att gud ville att Abraham skulle visa sin lojalitet till gud.

  2) Vem var Moses, och vad gjorde han?

  Svar: Allt började i Egypten där Farao kände sig hotad av judarna för att han hade bestämt sig för att döda alla nyfödda pojkar.
  Men då var det en mamma som hade fått en son och ville verkligen inte döda honom så han satte honom i en korg och då flöt han genom Nilen och kom till Farao´s dotter skulle gå ner till deras privata strand för att bada.
  Då såg hon att det kom en liten korg.
  Hon tog upp korgen och tog av filten och då såg Farao´s dotter att det var en liten pojke i korgen. Hon uppfostrade och tog hand om honom. Sen vart Mose prins och efter det så flydde han ut i öknen för att han visste inte vad han skulle göra så han började pratade med en brinnande buske.

  3) a) Berätta lite om förintelsen? b) Varför drabbades Judarna?

  Svar: a)Förintelsen är att under andra världskriget dödade nazisterna väldigt många europeiska judarna.

  b) Judarna drabbades för att nazisterna anklagade judarna för att de hade för mycket makt i Tyskland.

  4) I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.
  Läs texterna nedan och sammanfatta vad de säger om:
  Omskärelsen (1 Mos 17:9, 1 Mos 34:14-17)

  Svar: Judarna ville inte blandas med annat folk utom judar. Så om man ville vissa att man var jude så skulle man omsäras.

  Sabbaten (1 Mos 2:3, 2 Mos 31:15-17)

  Svar: Sabbaten är då gud skapade himmel och jord. Och det tog ungefär 6 dagar och på den sjunde dagen så vilade han. Och för att hedra sin herre så fick man aldrig arbete på den dagen. Om man gjorde det så skulle man bli dödad, som straff för att man jobbade på den dagen då det var oacceptabelt att jobba.

  Ren föda, kosher (3 Mos. 11)
  Svar: Kosher kan vara ren/ tillåten mat. T.e.x får man inte äta fläskkött, man får inte äta djurets blod. Djurets själ finns i blodet och man får inte blanda kött- och mjölkprodukter tillsammans. Så man får inte äta kött och ha gräddsås till.

   5) A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen.

  Svar: 1) Ortodoxa judar, 2) Konservativa judar och 3) Reform judar.

  B) Vad skiljer dessa inriktningar åt?

  Svar: 1) De lyder alla sina 613 regler. 2) De går efter vissa regler, och inte alla 613 st. 3) De anpassar sig efter det moderna samhället. Det som alltså är idag.

  6) Berätta lite om hur man inom Judendomen ser på Gud.

  Svar: Inom Judendomen så har man regler som man måste följa. T.e.x att man inte får äta mjölkprodukter till köttprodukter. Man måste be till gud.

  7. Berätta om tre högtider som man firar inom Judendomen och varför man firar den.
  Svar: 1) Rosh Hashana, 2) Sabbaten och 3) Pesach.

  1) Rosh Hashana är det judiska nyåret som firas i September/Oktober under tio dagar.
  2) Sabbaten infaller varje fredag kväll och pågår till lördag kväll. Då är det inte tillåtet att arbeta, för det var då värden skapades.
  3) Pesach är en högtid för det var då uttåget ur Egypten skedde. Den firas i mars/april.

  8) Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar Judendomen. Människan kan använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.

  Svar: Jag tror att det gud ville säga och ge oss ett fritt liv var för att om han skulle ha gett oss ett trist och jobbigt liv så skulle vi bara bli utslitna och inte leva så länge.
  Det skulle bara bli jobb, jobb och ännu mera jobb.
  Vi skulle inte få upptäcka den fina och friska värden och göra de resor som vi gör idag.

  Av: Linnéa Almér 7:3 😀

 11. Judendomen
  Abraham
  Abraham var en man som levde för ca 4000 år sedan.
  Abraham levde i Mesopotamien i en stad som hette Ur.
  Gud ingick ett förbund med Abraham. Abraham blev lovad ett eget land av gud. Han skulle bli stamfader till ett stort folk. Han fick 2 söner, han fick Ismael med sin slavkvinna Hagar.
  Sedan fick han Isak med sin fru Sara. För att visa sin lojalitet till gud, skulle han offra sin son Isak. Men i sista sekund sa gud till att han klarade testet och Isak behövde inte offras.
  Abraham tog folket till Kanaans land. Efter att Abraham dog torkade Kanaans land ut. Isak ledde folket till Egypten.

  Mose
  Farao bestämde att alla nyfödda pojkar skulle dränkas i Rödahavet. Men Moses mor ville inte att hennes son skulle dränkas. Därför la hon Moses i Nilen. Faraos dotter hittade Moses i Nilen när hon skulle bada. Farao behöll Mose. När Mose vart äldre fick han reda på att han egentligen var jude. Mose vart arg och flydde ut i öknen. Han bodde där i många år. Han gifte sig med en kvinna och dom fick barn tillsammans. När Mose vallade sina får såg han en brinnande buske. Busken sa till Mose att han skulle rädda Judarna ”slavarna´´från Egypten. Mose tar folket till Rödahavet. Då hjälper Gud honom och delar på havet så dom kan ta sig över innan vakterna kommer. På vägen till Israel gick han upp på berget Sinai och fick dom 10 budorden av gud. Det tog dom 40 år innan dom kom till Israel.

  Förintelsen
  Förintelsen varade på andra världskriget. Tyska nationen döda ca 6 miljoner judar.
  Nazisterna anklagade Judarna för att ha tagit för mycket makt. Många judar hamnade i koncentrationsläger där dom mördades i gaskammare eller dog av misshandel,svält eller sjukdomar. Den tyska nationen leddes av Adolf Hitler.

  Sammanfattning omskärelsen
  1 Mose 17:9
  Vidare sade Gud till Abraham: du å din sida skall hålla mitt förbund,du och dina ättlingar i släkted efter släktled.
  1 Mose 34:14-17
  tecknet på förbundet mellan Abraham ( hans folk judarna )och Gud var att alla män skulle omskära sig. Om en judisk kvinna skulle gifta sig med en icke judisk man, var mannen tvungen att omskära sig.
  Sabbaten
  1 Mos 2:3
  2 Mos 31:15-17

  Gud gjorde jorden på 6 dagar, på den 7 dagen vilade han. Man ska hylla gud genom att inte utföra något jobb på söndagar ”den 7 dagen´´ annars blir det dödstraff.

  Ren föda, kosher
  3 Mos. 11

  Dom landdjur judarna får äta är djur med klövar och som idisslar. Men dom djur som inte gör eller har det är orena för judarna och dom får inte äta dom.
  Dom djur judarna får äta som kommer från vattnet är djur med fenor och fjäll. Dom djur som inte har det är orena för judarna och dom får inte äta dom.
  Fåglarna som inte judarna får äta är, örnen,lammgamen,grågamen,gladan,alla falk arter, alla korp arter,berguven, jordugglan,hornugglan, hökens alla arter, kattugglan, fiskuven,tornugglan,minervaugglan,pelikanen,smutsgamen,hägern, piparens alla arter, härfågeln och fladdermusen.
  Dom får inte äta smådjur med vingar eller fyra ben. Men vissa med hoppben t.ex vandringsgräshoppor, solamgräshoppor, hargolgräshoppor och hagavgräshoppor av alla arter.
  Om man rört ett orent djur`s kropp blir man själv oren fram till kvällen. Om man burit ett orent djur är man oren fram till kvällen men man ska även tvätta sina kläder.

  Inriktningar
  ortodoxa- håller hårt på alla regler,613 st

  konservativa- behåller vissa regler, t.ex…

  reform judar- anpassar sig efter det moderna samhället

  Gud är helig för judar. Han betyder nästan bara gott för dom. Judarna ger Gud stor respekt.

  Högtider

  Chanukka. firar återinvigningen av templet, infaller nära julen. November/december motsvarighet till den kristna julen.

  bar mitzva/ bat mitzva

  När pojken/flickan fyller 13 år blir han religiöst myndig. då firas bar mitzvah. Han får då läsa en text i synagogan och efter det har man en bar mitzvah-fest

  sabbaten- infaller varje fredag kväll och pågår till lördag kväll. då är det inte tillåtet att utföra något arbete. begrunda världens skapelse (alla måste vila)

  Mina egna tankar
  Som det står i berättelserna verkar det som om Gud bara vill människan väl. Och älskar man något måste man släppa det fri även om det kan gå bra eller dåligt. Man måste få ha en egen vilja om man ska vara fri. Om man ska vara fri och ha en egen vilja måste det finnas gott och ont, rätt och fel.

  Jag använde mig av http://www.bibeln.se och böcker från skolan (kommer inte ihåg vad dom heter)

 12. 1. Berättelsen om Abraham. Det var en gång en kille som hette Abraham. Han bodde i staden Ur som låg i Mesopotamien. Han älskade sin fru Sara väldigt mycket men dom kunde tyvärr inte få ett barn tillsammans. Han fick ett barn tillsammans med sin slavkvinna Hagar. Det var en son som dom namngav honom till Ismael.
  En dag när Abraham var ute så talade Gud med honom. ”Se upp mot himlen och räkna stjärnorna, om du kan! Så talrika skall dina ättlingar bli.” Han gav också Abraham ett land och att han skulle vara stamfader till ett stort folk. , Kaanansland (Israel). Han sa till Abraham att han och Sara skulle vara tvungna att flytta till Kaanansland. När de kom till Kaanansland så var det hungernöd. Han tog med sig folket som bodde i Kaanansland till Egypten. Gud sa också att alla skulle omskäras som ett tecken på förbundet mellan Gud och folket.
  Gud sa till Abraham att han skulle döda en av sina söner (olika för olika religioner) som ett offer för att visa att han lyssnade på Gud, men Gud avbröt honom i sista sekund för att Abraham redan hade visat att han lyssnade på Gud.
  Abraham fick otroligt nog ett barn med Sara som dom namngav till Isak.
  När de kom till Egypten så blev Abrahams folk stort. Judarna.
  Abrahams son Isak fick en son som hette Jakob och Jakob fick i sin tur tolv söner. En av dom sönerna hette Josef och hans 11 syskon sålde honom som slav till farao. Josef blev väldigt framgångsrik vid faraos sida. Och efter som att han var ganska nära släckt med Abraham så lät han Judarna leva i Egypten.

  2, Om Moses. Faraon som var när Moses bara var ett litet spädbarn tyckte att Judarna började ta över, det hade gått många århundraden sen Josef levde och man hade glömt bort vad han gjort. Men faraon bestämde att man skulle döda alla pojkar under två år. Det var en mamma som inte klarade att hennes lilla pojke skulle dö så hon la honom i en korg i vassen. En dag när faraos fru skulle bada hittade hon Moses, hon tog med honom hem och han blev som ett barn till farao och hans fru. En dag när Moses var ute på stan så såg han en Egypt misshandla en gammal slav man som var Jude. Moses blev så arg att han dödade mannen som misshandlade den gamla mannen. Moses visste att han skulle få något hemskt straff så han flydde ut ur Egypten, han bodde i öknen och levde ett helt annat liv. En helt vanlig dag när Moses bara var på en promenad så såg han en brinnande buske, den brinnande busken pratade med honom och sa att han var Gud. Han sa till Moses att gå tillbaka till Egypten och ta med sig judarna tillbaka till Kaanansland. Moses frågade farao om lov många gånger men han sa att han ville ha judarna som sitt slavfolk. Moses sa att Gud skulle straffa farao med 10 plågor. Farao trodde inte på Moses så han bara struntade i honom. De tio plågorna var:

  1. Nilens vatten förvandlades till blod
  2. Landet invaderades av grodor
  3.Stoftet på marken förvandlades till myggor
  4.Väldiga flugsvärmar invaderade landet
  5.Egyptiernas boskap dog i boskapspest
  6.Egyptierna drabbades av varbölder
  7.En vild hagelstorm drabbade landet
  8.Gräshoppor invaderade landet och förstörde odlingar
  9.Det blev mörkt i tre dagar
  10.Dödsängeln gick längs gatorna och tog den förstfödda sonen ur varje hem

  Efter de 10 plågorna så tillät farao Moses att ta judarna ut ur landet. Men inte långt efter att dom hade gett sig av så kom farao och en hel arme efter dom. Farao hade ändrat sig. Moses och alla judarna började springa, men dom kom fram till ett hav. Nu vara farao inte långt bakom dom. Men då öppnade Gud en väg genom havet. Det havet som idag kallas det röda havet. Moses och alla judar började springa och farao efter dom. Men när judarna och Moses hade kommit över till den andra sidan så åkte havet ihop igen. Farao och hela armen dog.
  EN dag när de vandrade så sa Gud till Moses att gå upp på Sinai berget, Moses gjorde som han sa. När han kom högst upp på berget så tog han emot två stentavlor av Gud, på dom stod de 10 budorden.

  1. Tro på Gud
  2. Förbud mot otillbörlig tillbedjan
  3. Förbud mot att ingå eder
  4. Att högtidlighålla helgade dagar
  5. Respekt för föräldrar och lärare
  6. Förbud mot mord
  7. Förbud mot äktenskapsbrott
  8. Förbud mot stöld
  9. Förbud mot falskt vittnesbörd
  Förbud mot girighet
  Men det tio budorden är olika enligt olika tro. Här är de tio budorden enligt judisk tro.

  Moses kom aldrig själv till Kaanans land. Men han var den största anledningen att dom kom dit.

  3.Berätta lite om förintelsen. Varför drabbades just judarna?
  Judarna hade en annorlunda/utstickande tro, man tyckte att dom var lite konstiga. Judarna var väldigt framgångsrika. Dom ägde de flesta affärer, banker osv. Man kan nog säga att Hitler var lite avundsjuk.
  Hitler gjorde koncentrationsläger dit judarna kom. Sedan när de trodde att de skulle duscha så kom det ut giftig gas. Mammorna höll sina barn så högt mot taket som dom kunde i hopp om att någon skulle öppna innan dom dog. Hitler dödade ca. 6 miljoner judar.

  A) Man skulle omskäras som ett tecken på att man hade ingått i ett förbund med Gud. Alla killar skulle omskäras på den åttonde levnads dagen. Om man gifte sig med en man som inte hade blivit omskuren så var det en skam för kvinnan och kanske också för mannen efter som att han aldrig hade blivit omskuren. Men det var inte så vanligt att man gifte sig med en man som inte hade blivit omskuren för det ville man inte.

  På Sabbatsdagen så ska man vila. Gud skapade himmel och jord på sex dagar men på den sjunde dagen så vilade han. Man får utföra arbete på de sex dagarna men inte på den sjunde och den som utförde arbete på den sjunde dagen skulle straffas med döden. Den dagen var helgad till Herren.

  Kosher är vad man får äta eller inte får äta. judarna får tillexempel bara äta djur som idisslar och har klyvda klövar. Men om dom har klyvda klövar och inte idisslar så får man inte äta det djuret. Man får inte äta ett djur som man inte har tömt på blod för man anser att själen är kvar i blodet, man får heller inte äta kött blandat med mjölkprodukter, man ska inte koka en killing i ens modersmjölk, brukar man säga.

  A) Vilka olika inriktningar finns det inom judendomen?
  Ortodoxa judar, Konservativa judar och Reform judar.

  Ortodoxa judar, följer alla regler som står i Tanak (613 st) och håller väldigt hårt på dom. Konservativa judar som tar in vissa moderna regler och om man inte följer alla 613 regler så är det ingen större fara. Men det är vissa regler som man inte vill bryta och dom har man då kvar. Reform judar anpassar sig efter det moderna samhället Man anser inte att reglerna är si viktiga.

  Berätta lite hur man inom judendomen ser på Gud.
  Gud är skapare och det betyder att han ger liv. Han har ingen brist eller något ont. Konsekvensen är att han vill att hans folk skall vara heligt. Därför måste folket leva ett liv som är enligt Guds Lag, Thoran. Guds helighet är också sådan att man inte kan närma sig Gud hur som helst. T.ex. är hans namn så heligt att bara översteprästen får uttala det.

  Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen.
  Bar/Bat mitzva. När killen fyller 13 år så anses han vara religiöst myndig. Han får läsa en text ur Toran på Hebreiska, antingen inför publik eller inte. Samma sak med tjejen fast när hon fyller 12 år.
  Pesach, kan man säga motsvarar kristnas påsk. Man virar att Moses befriade judarna.Att han ledde dom från Egypten till Kaanans land. Man äter osyrat bröd, för att det var det man åt när man vandrade ut ur Egypten, man hade inte tid att jäsa det. Det är en av de viktigaste högtiderna. Man firar den någon gång i Mars/April.
  Yom Kippur. en helg inom judendomen, som infaller tio dagar efter den judisk nyårsdagen. Det är den viktigaste och allvarligaste högtiden för troende judar. Man firar den genom att e och allvarligt tänka på de syner eller fel som man har gjort. Samtidigt så lovar man gud att bli en bättre människa och leva så som Gud tänkt att en människa bör leva.

  Jag tror att Gud visste att människan skulle vara fredsliga, jag menar även fast man kan göra någonting dåligt så gör man oftast det bra.
  Men att ha en fri vilja kan ju som sagt också vara dåligt, det finns ju människor som inte vill något gott. Fördelar är ju att man kan göra precis vad man vill göra och inte bli tvingad till någonting.

 13. 1. Skriv en berättelse om Abraham.
Svar:
  Det var på 1800 f.v.t som en stor och ståtlig man vid namn Abram levde. Han var väldigt gammal. Han levde ett ganska vanligt liv i staden Ur. Än så länge. Lite senare skulle han få en uppenbarelse av gud om att han skulle bli fader åt ett folk som han skulle leda till Kanaans land. Det folket var Judarna.

  Han och det Israelitiska folket/judarna fick ett förbund med gud. Som tecken på förbundet så skulle man skära av förhuden (bara män).

  Abram fick senare namnet Abraham som betyder ”fader till många”. Han fick 8 söner eller 3. Jag har hittat olika svar på olika källor.
  Den första var Isak som han fick med sin fru Sara när han var 98 år gammal tror man. Senare så fick han Ismael med sin tjänstekvinna Hagar. Sen fick han ytterligare sex barn med sin andra fru Ketura tror man.
  Men man vet att han fick Isak och Ismael på alla källorna.

  Han och det judiska folket vandrade till Kanaans land och kom fram. Det var inte så bördig jord där så några år efter Abrahams död så var dom tvungna att fly till Egypten.

  En gång så tänkte gud testa Abrams lojalitet till gud så han beordrade honom att offra Isak på Moria berg. Men han avbröt det innan när han fattade att Abram tänkte göra det.

  Abram fick namnet Abraham på senare år. Innan hade han haft namnet Abram. Abraham betyder ”fader till många”. Även hans fru Sara hade ett annat namn innan. Då hette hon Saraj.

  Berätta om Mose.

  Svar: Moses föddes i Egypten 1200 år f.v.t. Under den perioden hade man bestämt sig för att offra alla barnen i Egypten som föddes det året för Faraon trodde att slavarna skulle göra en motattack om dom blev för många. Men Moses mamma ville inte offra Mose så hon la honom i en korg och släppte ner honom i floden. Han flöt till faraons palats. Där var det en liten flicka som hitta honom och sen så behöll faraons familj honom. Lite senare så blev han prins av Egypten. Han trivdes och kom väldigt bra överens med Faraon. Han hade ett väldigt roligt liv med väldigt lite uppgifter att göra.

  Men en dag så såg han en hébre piska en judisk slav. Han hade ihjäl hébren och sen så tyckte han att flykt var det ända alternativet. Han flydde iväg med några främlingar som han blev väldigt bra kompis med.

  En kväll när han var ute med djuren så började det brinna om en buske och gud började prata genom busken. Rösten sa att han skulle föra judarna till Kanaans land och att dom som skulle ha ett förbund. Han tog sig tillbaka till Egypten och gjorde ett uttåg. Han och judarna flydde. Men när dom vandrat en bit så kom dom till röda havet. Faraon och hans soldater jagade dom och dom stod på en kulle lite bakom dom. Då så öppnade Moses på det röda havet och dom kunde fortsätta. Dom vandrade mot Kanaans land. Det hända många viktiga händelser under vandringen. T ex så fick Moses dom tio budorden på berget Sinai.

  Men Moses kom aldrig fram till Kanaans land utan det var hans efterträdare Joshua som inledde intåget till Kanaans land.

  3. Berätta lite om förintelsen? Varför drabbades Judarna?
  Svar: Förintelsen ägde rum under andra världskriget. Det var 1933 när Nazisterna fick makten i Tyskland med Hitler som deras ledare. Konsekvenserna av att dom fick makten blev fruktansvärda. 12 år efter att dom kommit till makten hade det kostat över 30 miljoner människor livet i Europa. Dom flesta var judar. Dom hade tyckt att judarna hade blivit för stora och dominerat för mycket och tagit alla jobb. Dom beslutade sig för att dom ville ha bort judarna och även homosexuella och handikappade.

  Hitler hade kommit som en räddare för det hade vart jobbigt i Tyskland under ett tag så han skylde på Judarna. Lite som Sverige demokraterna, som också alltid vill ha något att skylla på. Dom ordnade stora läger och fick all judarna att åka dit och arbeta som slavar sen så sa dom att dom skulle duscha men istället för vatten så kom det gas. Dom hade ihjäl runt 6 miljoner judar på det här sättet.

  Efteråt så tyckte FN så synd om judarna att dom gav dom ett land. Det landet är Israel. Fast jag tycker det fortfarande är lite synd om judarna men inte alls på samma nivå. Nu är det dels kriget mot Palestina och även massa fördomar.

  4.  I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.

  Läs texterna nedan och sammanfatta vad de säger om:
    Omskärelsen
Gud sa till Abraham att han skulle ha ett förbund med gud och alla i hans släkt och alla vid hans sida skulle vara med. Som tecken på förbundet så skulle man skära av förhuden när man var 8 dagar gammal. Om man redan var 8 dagar eller mer skulle man skära av den ändå.
  b)   Sabbaten
Eftersom gud hade vilat på den sjunde dagen så ville han att israeliterna/det judiska folket också skulle vila på den.
  c)    Ren föda, kosher (3 Mos. 11)
Den handlar om vad man får och vad man inte får äta. T ex man får inte äta fisk och djur som krälar. Man får heller inte äta fåglar. Man får inte äta mjölk i maten om man äter kött. Då måste man vänta mellan 1-6 timmar beroende hur troende man är. Om man slaktar djur ska det gå till sådär. Först ber man, sen skär man av halspulsådrorna. På det sättet hinner djuret inte känna smärta. Sen måste man få bort allt blod så snabbt som mögligt.

  5.  A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen
Svar: Ortodoxa, Konservativa, Liberala.
  Vad skiljer dessa inriktningar åt?
Svar:
Ortodoxa: Dom ortodoxa judarna följer alla dom 613 reglerna. 
Konservativa: Dom konservativa följer vissa regler.
Reforma: Dom följer inte reglerna, utan dom försöker anpassa sig efter den nuvarande miljön.

  Lite skillnader: Dom Ortodoxa följer alla regler och gör alla ritualer och sånt medans dom konservativa följer vissa och bara gör dom som dom tycker är nödvändigt. Dom reforma försöker anpassa sig efter nutiden och gör därmed inte så mycket när det gäller ritualer mm.
     Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud.
Svar: Gud är hur stor som helst inom judendomen. Det finns ingen som ens är i närheten till att bli lika mäktig. Det är en monoteistisk religion, det betyder att dom bara tror på en gud. Deras gud är så stor så att man inte får uttala hans namn. Istället säger man Adonaj som betyder: Herren. Han får heller inte avbildas. Man skulle kunna koppla deras gudssyn till både Islam och Kristendomen. Det är för att dom har samma gud, ”det finns bara en gud och det är gud” så säger man inom alla tre religionerna. Det är också samma gud som har uppenbarat sig för Abraham, Moses, Mohammed och Jesus. Dom har också samma stamfader. Det är Abraham.
     Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den. 
Svar:
  Sabbaten: Sabbaten firas varje vecka. Från solnedgången på Fredag till Solnedgången på Lördag. Sabbaten är med i dom tio budorden. Under sabbaten får man inte jobba. Det är deras vilodag. Det är vilodag just den dagen för att gud hade vilat på den sjunde dagen när han skapat jorden.
  Yom Kippur: Yom Kippur är försoningsdagen. Den är 10 dagar efter det judiska nyåret. Under yom kippur så ber man om förlåtelse för sina synder. Man ber även till gud.
  Pesach: Pesach är en högtid man firar under mars-april. Den firas för att minnas uttåget ur Egypten.
     Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.

Svar: 
Fri vilja: Det positiva med fri vilja är att alla kan få fram vad dom tycker och det är större chans att få ett så bra beslut som mögligt. Det negativa är att det lätt kan bli lite av en ”Polsk riksdag” och ta väldigt lång tid innan man får fram beslutet.

Icke fri vilja: Det positiva är att det går snabbare att få fram ett beslut men det beslutet är bara sätt från ett perspektiv och kanske inte blir det bästa beslut. Det är det negativa.
Skillnad: Fri vilja blir lite mer demokrati och det tar längre tid att komma fram till ett beslut. Men det beslutet blir väldigt bra. Medans icke fri vilja inte blir lika bra men det går mycket snabbare. Lite som diktatur.
  Källor: http://www.lartecken.se/religion_a/05_jude_08.html 
http://www.bibeln.se/las/2k/1_mos
http://religionsfroknarna.se/?page_id=8 
Lärare
http://www.si-info.org/arkiv/IsrHistlow.pdf
http://www.jfst.se/judendom/hogtider.php 
+ några jag använde i början som jag glömde skriva ner.

 14. 1
  En dag kom tre män till Abraham. De bad honom att de skulle få stanna där en tid. Abraham sa okej. Han lät dem stanna. Efter en tid visade det sig att de tre männen var änglar som var utsända av Gud för att testa Abraham. Som belöning för att han varit så snäll mot männen så gjorde Gud så att Sara kunde få ett barn med honom. Barnets namn blev Isak.

  Abraham anses vara urfader till judendom, kristendom, och islam han levde 1800.f.k. han bodde i en stad som heter ur(Irak). Han fick ett land av gud och han gick från ur till kanans land. Han fick två barn, Isak och Ismael.

  Abrahams förfäder dyrkade många gudar. Att dyrka endast en gud var mycket ovanligt förr i tiden. Abraham däremot dyrkade bara en gud. Han hade funderat mycket på vem eller vad som skapat allt. Han tyckte att det borde finnas någon som är mäktigare än någon annan. Den guden hade talat med Abraham och sagt att han måste lämna sin familj och bege sig till Kannans land. Det är det nuvarande Israel. Abraham blev lovad att hans efterkommande skulle få landet. Gud upprättade ett evigt förbund med Abraham (omskärelse) och hans efterkommande. Gud lovade honom att också han skulle bli fader åt många folkslag. Abrahams fru Sara kunde inte få barn. Sara blev 127 år.
  (källahttp://www.mimersbrunn.se/Abraham_Judendomens_grundare_10532.htm)

  2 Moses

  Moses var en prins i Egypten han ska befria judarna från Egypten. Han leder
  150 000 slavar. När dom kommer till röda havet så kommer hela Egyptiska armen och då särade han på vattnet, så att dom kunde gå i genom döda havet, och när dom kom över till andra sidan så stänger han valvet och då dör alla Egyptier. Efter 40 års vandring i öknen så kommer dom fram till kannans land.

  Mose var också urfader till judendomen.. Moses föräldrar gömde undan honom de första tre månaderna av hans liv för farao ville att alla först födda barn skulle dö. Moses var det först födda barnet. Sedan lade de honom i en korg vid Nilens strand. Faraos dotter hittade honom, och tog hand om honom. Sen blev han en prins och en dag så gick prinsen ut och tittade på slavarna hur dom blev behandlade. En dag så sprang han på en buske som brann och busken sa
  -du skall befria slavarna och ta dom till kannans land.
  och så gjorde Moses som gud sa. Moses blev 120 år

  (källa http://www.mimersbrunn.se/Judendom_2010.htm)

  3 Förintelsen

  Nazisternas folkmord på judar under andra världskriget 1939 till 1945. När hitler om till makten i Tyskland 1933 fanns ingen plan för Förintelsen. Han dödade dom för han tyckte det var för stort hot mot honom. F.N 1948 tyckte synd om judarna efter andra världs kriget så dom fick kannans land och det är. främst i Polen. Det var det ända dom tänkte på Man skulle ta död på alla judar som man kunde få tag på. Det fanns många förintelseläger i central Europa, Men skickade dem till förintelseläger där de gasades ihjäl.

  (källa http://youtu.be/Bhmn3H2m-uM)

  4 förklara orden

  Omskärelse

  Det är judiska folkets stamfader Abraham, ingick ett avtal med Gud
  Abraham lovade att han, och alla hans efterkommande. Det vill säga judarna skulle omskära sig så visar det ett band mellan judarna och gud dom kallas förbunds folket.
  Man omskär en pojke på den 8 levnads dagen. Omskärelsen får endast göras av en Mohel det är en utbildad judisk omskärare. (källa http://sv.wikipedia.org/wiki/Manlig_omsk%C3%A4relse)

  Sabbaten det är judendomens och vilodag så dom får inte jobba på den dagen eller göra något jobbigt på den dagen. Dom gör så för gud gjorde dagen på sju dagar och på den sjunde dagen så vilade han. Förr i tiden så hade man bara en helg dag och då var lördagen en jobbdag. Men det får upphävas om man ska rädda en människa
  (källahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Sabbat)

  c)Kosher: Det är tillåten och inte tillåten mat. Som man får inte blanda köttprodukter och mjölkprodukter. dom djur som är tillåtna att äta är ko, kyckling, lamm, mm.
  Dom djur som man inte får äta är är gris, skaldjur, ormar, mm.
  Judarna gör så för det bevisa att vi är djur för djur får inte välja vad dom ska äta tror jag
  Det finns ett citat från bibeln: du skall inte koka chillingen i modersmjölken det menas att man inte ska blanda kött och mjölk tillsammans, det är judendomens uppfattning av det citatet från biblen
  (källa http://www.judiskaforsamlingen.se/sv/Judendomen/Kosher/tabid/160/Default.aspx)

  5

  och b)

  ortodoxar judar följer så många av 613 reglerna som möjligt. ortodoxar judar anpassar sig inte till det mordena samhället.

  konservativa judar följer vissa mat regler men inte alla. Konservativa judar anpassar sig lite till mordena samhället

  liberala judar följer inte den gamla mat regeln. dom anpassar sig till det mordena samhället
  (källahttp://www.liber.se/plus/E211973901.pdf)

  6 Judendomen är det Gud som kommer till människan genom att uppenbara sig för den
  det var samma sak med Moses, Abraham. gud är så helig så man inte får utala namnet, det är där för man kallar honom Gud.
  (källahttp://www.fragaprasten.nu/html/jude.htm)

  7 tre högtider inom judendomen

  Sabbaten: är ett tecken på att judarna blev friade från Egypten (varje söndag)

  Pesach: firas i åtta dagar, man får bara äta osyrad mat under pesach första två kvällarna så är det en rituell måltid i hemmet. (som våran påsk)

  Yom kippur: försonings dagen fasta och bön man ber om förlåtelse för sina fel och brister under en dag Yom Kippur är på den 10:e dagen i den hebreiska månaden Tishrei

  (källahttp://www.slideshare.net/FredrikKarlsson1/lektion-3-judiska-hgtider)

  8
  Nackdelar: Det finns några nackdelar med fri vilja, som att om man skulle ha fri vilja så skulle man kunna göra nästan vad som helst. Det kan i värsta fall förstöra hela världen. Och så kanske alla inte ha någon vilja att göra saker, och då så skulle nog världen inte fungera. Om ingen eller få väljer att följa lagar och regler skulle det kanske bli svårt att få mat eller hem. Det kan leda till att det blir mycket kriminalitet och då skulle inte företagen tjäna pengar och därmed gå i konkurs.

  Fördelar: Att man kan få vara fri och tänka fritt, och göra till stor del fria saker. Man får göra saker som man själv vill. Man kan välja vilken religion man vill vara, och vilken gud man vill tro på. Men det bästa är nog att man får välja i vilket land man bor i, och vad man äter och vad man har för kläder. Men tyvärr i vissa länder så har man inte dom möjligheterna.

 15. Skriv en berättelse om Abraham.
  (Några stödord är; stamfader, Ismael och Isak, offer, förbund).

  Abraham var en man som levde ca 1800 f.v.k. Han bodde i staden Ur. Han hade en fru som hette Sara. De älskade varann väldigt mycket, men kunde tyvärr inte få barn för att hon var steril. Så han fick ett barn (en son) med sin slavkvinna, Hagar. De fick barnet Ismael. Detta gjorde Sara mycket avundsjuk.
  Och så en dag kom tre män till Abraham, de frågade honom om de fick stanna där en tid. Abraham tog emot männen mycket vänligt. Han lät de tre männen stanna. Efter en tid visade det sig att de tre männen var änglar som var utsända av Gud för att testa Abraham. Som belöning för att han varit så vänlig mot männen så gjorde Gud så att Sara kunde få ett barn med honom. De fick en son med namnet Isak.

  Abraham ingick i ett förbund med Gud. Gud valde att han skulle bli stamfader för ett nytt folk. Som ett tecken på att Abraham och hans folk var utvalda av Gud skulle alla pojkar vara tvungna att omskäras på den åttonde dagen.

  Abraham blev stamfadern till Judarna eller Judendomen. Han blev också stamfader för Islam och Kristendomen. Gud sa att Abraham skulle få ett folk och ett land. Dit skulle han föra alla judarna, till Kanaans land (Israel). Efter 40 års vandring kommer judarna till Kanaans land. Något år efter det dog Abraham och då tog Isak över folket och landet. Kanaans land började torka ut med åren, så Isak och Jakob (Isak fick en son vid namn Jakob) förde de Judiska folket till Egypten. I Egypten fanns redan Josef (barn till Jakob). Josef, hade på grund av att han ogillades av sina bröder, sålts som slav till egyptiska köpmän.

  Berätta om Mose.
  (Stödord; uppväxt, Farao, uttåg, förbund, budord).

  Mose var mannen som befriade det judiska folket ur slaveriet i Egypten. När Mose var liten la hans mamma ner honom i en korg och la den i vassen vid Nilens strand. När Faraos dotter gick ner till floden för att bada hittade hon korgen som Mose log i. Hon tog hand om honom väl. Mose växte alltså upp vid Faraos hov, som en prins av Egypten. Mose såg en dag hur en egyptisk man misshandlade en slav. Mose blev så arg att han dödade egyptiern. Samma dag flydde Mose till öknen och levde där i några år. I öknen träffade han en tjej vid namn Sippora, som han gifte sig och fick barn med.

  En dag när han var ute och vallade sina får, började Gud att prata till honom i en brinnande buske. Gud sa att Mose skulle befria folket ur slaveriet och leda de ut ur Egypten. Mose skulle göra det som Gud hade sagt till honom. Mose gick och pratade med Faraon och bad honom släppa att slavarna, men Farao ville inte lyssna. Och det var då Gud sa till Moses att de skulle falla 10 olyckor över Egypten. Efter alla dessa olyckor lät Farao låta folket gå. Mose ledde uttåget genom öknen, den vandringen tog 40 år. Moses slöt ett förbund med Gud på berget Sinai och mottog de 10 budorden på två stentavlor. Folket kunde efter 40 års vandring till slut gå över gränsen till landet Israel. Mose själv dog alldeles innan de nått sitt mål.

  De 10 budorden Gud gav till Mose på Sinai berget:
  1. Tro på Gud
  2. Förbud mot otillbörlig tillbedjan
  3. Förbud mot att ingå eder
  4. Att högtidlighålla helgade dagar
  5. Respekt för föräldrar och lärare
  6. Förbud mot mord
  7. Förbud mot äktenskapsbrott
  8. Förbud mot stöld
  9. Förbud mot falskt vittnesbörd
  10. Förbud mot girighet

  De 10 olyckorna som Egypten drabbades av:
  1. Nilens vatten förvandlades till blod.
  Landet invaderads av grodor.
  Stoften på marken förvandlades till myggor.
  Väldiga flugsvärmar invaderade landet.
  Egypternas boskap dog i boskapspest.
  Egypterna drabbades av varbölder.
  En vild hagelstorm drabbade landet
  Gräshoppor invaderade landet och förstörde odlingar.
  Det blev mörkt i tre dagar.
  Dödsängeln gick längs gatorna och tog den förstfödda sonen ur varje hem.

  Berätta lite om förintelsen? Varför drabbades Judarna?

  Förintelsen – Det var så att nazisterna försökte utrota de europeiska judarna under andra världskriget. Detta pågick i 12 hela år och under den tiden dödade de mellan 5,6 – 6,3 miljoner judar. Många dödades i ett koncentrationsläger, i en gaskammare eller där de dog pga svält, sjukdomar, hårt arbete och misshandel. Ett ord som man använder för judehatet är antisemitism. Efter andra världskrigets slut beslutade FN att bilda en judisk stat, och denna stat, Israel, bildades 1948.

  4. I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen följer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.

  Läs texterna nedan och sammanfatta vad de säger om:

  a) Omskärelsen – Det är när man tar bort förhuden på männens kön. Det genomförs av medicinska och kulturella skäl.

  b) Sabbaten – Är en judisk högtid som firas varje fredag. Från fredag kvällen till lördag kvällen får man inte arbeta. Sex dagar får arbete utföras, men på den sjunde dagen är det sabbat, en sabbatsvila helgad åt Herren. Den som utför något arbete på sabbatsdagen ska straffas med döden.

  Ren föda, Kosher – Ren/ tillåten mat, inte fläskkött. Djuret måste tappas på allt blod (själen finns i blodet). Man får inte blanda kött produkter och mjölk produkter. Om man äter kött måste det gå ett antal timmar innan man äter några mjölk produkter. Man måste även ha två uppsättningar köksredskap t.ex kastruller, knivar, skärbrädor. Judar äter inte heller skaldjur eller vilt.

  A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen?
  Ortodoxa Judar – Håller hårt på regler, 613 st
  Konservativa Judar – Behåller vissa regler
  Reform Judar – Anpassar sig efter de moderna samhället

  Vad skiljer dessa inriktningar åt?
  De tycker och tänker olika. Vissa håller hårt på regler och vissa mindre hårt. De ser på olika sätt om vad som är rätt och fel.

  Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud.
  Judar ser sig själva som ett folk med en egen religion. Det är alltså i första hand folktillhörigheten och inte tron som bestämmer om man är jude. I Judendomen betonar man tron på en Gud det är när något har betydelse, en sådan gud tro kallas monoteism.

  7. Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den.

  Pesach – Pesach är judisk påsk och det firas för att minnas uttågen ur Egypten. Det firas i Mars/April.

  Sabbaten: Sabbaten firas varje vecka, från fredag kväll tills på lördag kväll. Under den tiden är det inte tillåtet att arbeta, man får inte heller resa, bära saker utomhus eller tända och släcka eld.

  Sukkot – Lövhyddefesten, den firas i september/oktober för att minnas den långa ökenvandringen. Vissa familjer, de finare, bygger hyddor med tak som är gjort av löv under bar himmel. För att fira israelernas ökenvandring ur Egypten till Israel. Lövhyddorna måste vara byggda under bar himmel eller i trädgården.

  Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? Diskutera för- och nackdelar med en fri vilja.

  Jag tycker att alla borde få tycka och tänka som de vill. Man ska inte behöva rätta sig över vad någon annan tycker. Allt har alltid någon, i alla fall en, nackdel. I andra länder är t.ex barnen tvungna att jobba redan som små. Man kan bli ner krängt för att man har en annan hudfärg. Män och kvinnor får inte lika mycket lön i stora delar av världen. Vissa får inte ens säga vad de tycker, för då kan man få straff. Världen är så orättvis!

 16. 1.
  Abraham kom från Mesopitamien, från staden Ur.
  Abraham anser vara stamfader till tre religioner, Judendomen, Kristendomen och Islam.
  Gud upprättade ett förbund som var evigt med Abraham och hans efterkommande.
  Förbundet var att Abraham skulle bli stamfader till ett stort folk inom Judendomen.
  Abraham hade två söner, Isak och Ismael. Abraham fick Isak med sin hustru Sara och Ismael med sin tjänstekvinna Hagar.

  Farao sa att alla små Judiska barn som var pojkar att dem skulle dö men Moses mamma ville inte att Mose skulle dö så hon gick med honom och la han i vassen i Nilen då Faraos dotter hittar honom där i vassen och tog med honom till slottet och visade honom för Farao. Dom uppfostrade Moses och därefter blev Moses prins, sen fick Moses reda på att han var Jude och då springer han ut i öknen och bor i en by i några år. Han träffade en kvinna som han gifte sig med henne och dom fick tre barn tillsammans.
  Sen pratade han med en brinnande buske som var Gud som sa ”Du måste rädda Judarna”, då ledde Moses ut alla Judar från att befria folket ur slaveriet ut från Egypten till Kaananas land, det tog 40 år att vandra fram till Kaananas land.
  Efter uttåget fick Moses förmedla i lagen Torah till Israel.

  3.
  Judarna blev förföljda av Tyskarna för att Hitler såg Judarna som ett hot.
  Förintelsen innebär att Hitler ville få bort Judarna, handikappade, mörkhyade mm..
  Judarna ägde alla banker, många affärer och Hitler ville få bort Judarna.

  4.
  Omskärelse /

  Det var ett tecken på förbund på Gud att männen var tvungna att bli omskärda. Man skulle skära bort förhuden när man var åtta dagar gamla av manligt kön.

  Sabbaten /

  Den sjunde dagen välsignade Gud den till en helig dag, den dagen vilade Gud efter han avslutat sin skapelse.
  Sex dagar får sitt arbete göras men om man utför sitt arbete den sjunde dagen på sabbatsdagen så ska den straffas med döden.

  Ren föda, kosher /

  Ren / Tillåten mat
  Kosher
  Ej fläskkött
  Djuret måste tappa på allt blod ( stjälen finns i stjälen ).
  Ej blanda köttprodukter och mjölkprodukter.
  5.
  Vilka inriktningar finns det inom Judendomen?

  ortodoxa judar
  konservativa judar
  reform judar

  Vad skiljer dessa inriktningar åt?

  ortodoxa judar – håller hårt på alla regler, 613 stycken
  konservativa judar – behåller vissa regler
  reform judar – anpassar sig efter det moderna samhället

  6.
  Man gör en bön innan man ska äta för att tacka gud för att dem har någon mat på bordet.
  Dom följer goda gärningar från gud och dagliga böner. Dom ser Gud som en mäktig person, han är så helig att man inte ens får uttala hans namn. Han är verksam i historien och Gud är en, Gud anser judarna som ”medarbetare”.

  7.
  Absolut viktigaste – Pesach – Judiska påsk, firas för att minnas uttåget ur Egypten – firas i mars/april.

  Näst viktigaste – Sabbaten – Infaller varje fredag kväll och pågår till lördag kväll. Då är det inte tillåtet att utföra något arbete. Bergrunda världens skapelse.

  Jom Kippur – Försoningsdagen, Fasta och bön- Ber om förlåtelse för sina fel och brister under en dag.

  8.
  Det är roligt med fri vilja för då får man göra vad man vill i livet och det blir roligare när man får välja själv.

 17. Skriv en berättelse om Abraham. Några stödord är: Stamfader, Ismael och Isak, offer, förbund.
  1.Abraham var stamfader för tre religioner och det var Kristendom, Judendom och Islam. Han levde i 1800 f.v.t. Abraham gick med i ett förbund med gud. Han fick två söner som hette Isak och Ismael. Ismael var förfader för Islam, och Isak var förfader för Judendomen.

  2.Berätta om Mose. Stödord: Uppväxt, Farao, uttåg, förbund, budord.
  När Moses föddes så skickades han ut i floden i en korg för hans föräldrar kunde inte ta hand om honom. Moses landande vid vassen och då var det en liten flicka som hittade honom. Moses föddes i Egypten och han var judisk.
  År 1200 f.v.t befriade Moses det Judiska folket från Egypten. Moses ingick ett förbund med gud.

  3.Berätta lite om förintelsen? Varför drabbades Judarna ?
  Under förintelsen så dödades det ungefär 5-6 miljoner judar för Hitler kände ett hot mot dem.

  4.I Tora finns regler för det mesta som rör livet: mat, kläder, arbete, familjeliv, gudstjänst med mera. Beroende på vilken inställning man har till religionen förljer judarna dessa regler på lite olika sätt och olika strikt.

  a) Omskärelsen: ”Du å din sida skall hålla mitt förbund, du och dina ättlingar i släktled efter släktled. Omskärelsen är ett tecken på förbundet med gud och Israels folk.

  b) Sabbaten: Gud välsignade den sjunde dagen och gjorde den till en helig dag, ty på den dagen vilade Gud sedan han utfört sitt skapelseverk.

  5.Ren föda, kosher: Kosher är att man inte får äta viss kött. som t.ex fläskkött inom Judisk religion.

  A) Vilka inriktningar finns det inom Judendomen
  Det finns tre inriktningar inom judendomen.
  Ortodoxa judar – ( håller hårt på alla regler, 613 st )
  Konservativa judar – ( Behåller vissa regler )
  Reform judar – ( anpassar sig efter det moderna samhället )

  6.Berätta lite om hur man inom Judendomen ser på Gud.
  Judendomen tar ju goda gärningar från gud och man gör dagliga böner t.ex innan man äter för att tacka gud att dem har mat på bordet.

  7.Berätta om tre högtider som man firar inom Judendomen och varför man firar den.
  Pesach – judisk påsk och den firas för att minnas uttåget ur Egypten. Det firas i mars/april.
  Sabbaten – infaller varje fredag kväll och pågår till lördag kväll. Då är det inte tillåtet att utföra något arbete, begrunda av världens skapelse.
  Sukkot – Lövhuddefesten firas i September/ oktober för att minnas den långa ökenvandringen.

  8.Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar ? Diskutera för – nackdelar med fri vilja.
  Jag tycker att det är ganska bra att Judarna har en fri vilja, men dem kan ju bryta mot reglerna med gud.

 18. Abraham
  Abraham var stamfader till religionerna judendomen, kristendomen & Islam.
  Abraham födde två sönder, Ismael och Isak. Abraham fick Isak med hans fru Sara. Sedan Ismael med sin tjänstkvinna Hagar. Sen med hans andra fru Ketura fick de sex söner: Simran, Joksan, Medan, Midjan, Jishbak och Shuach. Abraham är en gemensam förebild för kristna, muslimer och judar.Abraham en son som hette Ismael, som i sin tur blev stamfader åt ismaeliterna. …befallning att fara till landet Moria för att offra sin son Isak som ett brännoffer. Abrahams förbund med gud och hans löfte, att ättlingarna skulle ärva landet. Han skulle offra sin son Isak på moria berg.
  Källa: Vet lite själv och har antekningar sen innan.

  Moses
  Mose adopterades sedan av faraos dotter och växte upp vid det egyptiska hovet.
  Mose är den viktiga profeten för udendomen , och även inom rastafari, kristendomen, islam & Bahai´.
  Källa: Vet lite själv och har antekningar sen innan.

  Förintelsen.
  Själva förintelsen är att naziterna ska försöka utrota judarna under andra världskriget.
  De hade dödat många europeiska judar , de va 2,9 mij från början, nu mycket färre.
  Källa: Vet lite själv och har antekningar sen innan.

  Tora
  Tora är ett skift som ingår i Enligt judisk tradition mottog Mose en uppenbarelse på berget sinai ( sinai där mose hittade de 10 budorden. ) som han förde vidare till det judiska folket och det är från denna som Torah har kommit. Torah är ett vittnesbörd om hur gud har gripit in för att hjälpa judarna genom historien och handlar alltså i grund och botten om förhållandet mellan Gud och det judiska folket.Tanach. Torah är ett hebreiskt ord och betyder ”att undervisa”.
  Källa: Vet lite själv och har antekningar sen innan.

  Omskärelsen är ett tecken på förbundet mellan gud och abraham. Gud sa till Abraham att alla manliga kön ska omskäras när de är åtta dagar gamla.
  Sabbaten, arbete är det sex dagar. Sjunde dagen är det sabbat, en sabbatsvila åt herren. De som utför något arbete på den dagen ska då straffas med döden. Heeren gjorde himmel och jord på sex dagar och sedan på den sjunde dagen vilade han ut och hämtade andan.
  Källa- a)+b) – Bibeln.se

  c)?

  A) Det finns Det finns olika inriktningar i judendomen. De största är ortodox judendom, konservativ judendom och reformjudendom.
  Källa: Några länkar på bloggen.

  Ortodoxa judar försöker följa så många som möjligt av de 613 reglerna.Ortodoxa judar äter inte skaldjur eller fläskkött.
  Konservativa judar följer vissa matregler men inte alla.
  Källa: Några länkar på bloggen.

  6.?

  Pesach är den judiska påsken, firas till minne av uttåget ut egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

  Chanukka är den judiska högtiden som vill säga nymåne i november- december. Chanukka firas till minne av judas Mackabeus återinvigning av jerusalems tempel år 164 f.Kr.

  Shavuot firar man sju veckor efter pesach och varar 2 dagar. Det är veckofesten.man firar den för som en helg som firas till minnet av den dagen då Israels folk fick Toranh av Gud vid berget Sinai.
  Källor om alla högtider: Visste de här tre högtider innan , sen sökte jag för och se om fler på wikipedia men jag tog dessa , och de fanns i mitt huvud.

  8. ?

 19.  A) Vilka olika inriktningar finns det inom Judendomen.svar Ortodox judar anser att allt i Bibeln är Guds sanna ord och att det ska följa dom för alltid. alla judar följer regler mycket noga. De bär alltid en huvudbonad som kallas för Kippa även till vardags.Vissa judar kallas för ultraortodoxa.. De bor ofta i särskilda kvarter i städerna där de kan göra sin religion helt som dom vill. De ultraortodoxa judarna klär sig mycket strikt efter särskilda dagar och de tittar aldrig på TV.De ortodoxa judarna vet sig att Messias är en mycket god och kraftfull ledare. De tro att han är en vanlig människa och inte en gudason, men han är däremot utvald och välsignad av Gud.
  Konservativ judar

  Den konservativa judendomen kom från Tyskland och USA på mitten av 1800-talet. Dessa judar vill bevara judarnas traditoner så långt som de låter sig förenas med den nya tidens verklighet och krav.

  Liberala judar säger att man ska tolka Bibeln och de håller inte lika stark på de judiska reglerna längre.

  De säger ofta att Messias inte är en person som ska komma och ställa allt tillrätta. I stället brukar de tala om en messiansk tid i framtiden. Den kan männsikan leva i den dagen de själva har skapat en lycklig och rättvis värld. Men till detta behöver de Guds hjälp. Det är varje människas plikt att leva så att den messianska tiden kan bli verklighet.

  B) Vad skiljer dessa inriktningar åt?svar konservativa judar tycker att man ska tolka biben men inte göra allt den säger.och ortodoxiska judar tycker att men ska följa biben prisis som den sig er.ortodoxiska tycker att messia är en mycket god och kraftfull ledare men inte är guds son.och konservativa judar tror att han inte är en person som styr och ställer utan ser messia i hur han gör i framtiden.
  6.    Berätta lite om hur man inom judendomen ser på Gud.svar Judarna ser gud som en moralisk gud som begär moral och rättvisa av hela mänskligheten.
  7.    Berätta om tre högtider som man firar inom judendomen och varför man firar den. pesach är är den judiska påsken.det är den viktigaste hög tiden inom juden domen.och firas en gåom året.Shavuot firas 7 vekor efter påsken.och varar under två dar till minne av den dagen då Israels folk fick torhan av Gud vid berget Sinai. sukkota det äre en lövhyddefest som varar i 7 dagar och 2 helg dagar till.den infaller sent i september.

  8 Mycket av det onda som finns i världen kan förklaras utifrån människans fria vilja, menar judendomen. Människan kan använda den till att göra både gott och ont. Varför, tror du, gav Gud människan en fri vilja trots att han visste att hon kunde använda den till onda handlingar? svar:jag tror att mäniskan gör både goda och onda grejer för att mäniskor är olika och tycker olika och då blir det att folk gör både goda och onda saker.jag tror gud gav mäniska fri vilja för att han litade på mäniskan och att den inte skulle göra något ont.men av det lilla jag har sett i biben har gud inte heller vart helt snäll hela tiden.

 20. 1) Abraham var en man som levde för ca 4000 år sedan, han levde i staden Ur i Mesopotamien(som är dagens Irak). Abraham ingick i ett förbund med Gud, och i det förbundet ingick att Abraham skulle bli far till ett stort folk och att han skulle bli stamfader för tre religioner kristendomen, judendomen och islam. Det skulle vara ett evigt förbund som skulle vara mellan honom och Gud och hans ättlingar släktled efter släktled. Han skulle också få ett land, Kanaans land där dom skulle bo(därefter fick det ett nytt namn Israel döpt efter en av hans söner Ismael, och det heter det än idag). För att hålla förbundet med Gud behövde alla män låtas omskäras. Dem tog bort förhuden som ett tecken med förbundet med Gud, det skulle gå i släktled, men även slavar och dem som födds upp där skulle också omskäras, men om man var oomskuren så hade man brutit förbundet och skulle bli utstöt.
  Abraham fick då sen en son med hans slavkvinna Hagar, han hette Ismael som sen blev stamfader till Islam. Men sen fick han ett barn med sin fru Sara med hjälp av Gud som fick heta Isak, han blev sen stamfader för judendomen. Abraham sattes på prov om sin tro på Gud genom att han skulle offra sin son Isak. Han skulle göra det i landet Moria på ett berg som Gud skulle visa honom, Isak skulle bli offrad där som ett brännoffer. När Abraham skulle precis döda sin son så stoppade Gud honom och sa att det var ett prov och att han hade visat att hans tro på Gud var sann.

  2) Moses föddes under den tiden då israeliterna var slavfolk i Egypten just då Farao hade bestämt att alla nyfödda hebreiska pojkar(judiska pojkar) skulle dödas så inte folket kunde föröka sig, bebisarna skulle dränkas i floden Nilen. Moses mor ville inte att det skulle hända med Moses så hon la honom i en korg och sen la honom i vassen i floden Nilen. Hans mor sa åt hans storasyster att hon skulle stanna och kolla vad om skulle hända, då kommer Faraos dotter ner till floden och hittar Moses. Hans storasyster gav ett förslag till Faraos dotter att hon skulle skaffa amma, det blev då Moses mamma. Sen så adopterade Faraos dotter honom. Under sin uppväxt i egyptiska hovet så fick han en del av den utbildningen av den tidens främsta kulturfolk. En dag var Mose ute och gick då han såg en en egyptier slå ihjäl en av hans landsmän så han dödade honom och var sen tvungen att fly där ifrån, han flydde till öknen och bodde där i många år. Han gifte sig med en kvinna och blev herde.
  En dag vallade han sina får och då såg han en brinnande buske och en röst som talade och det var Gud. Gud säger till Mose att han ska befria folket ur slaveriet och leda dem ut från Egypten. Mose pratade med Farao om att släppa hans folk men han vägrade, då släppte Gud ut många olyckor den första plågan var blod, den dödade all fisk i Nilen. Den andra var grodor, tredje var myggor, fjärde flugsvärmar, femte boskapspest (alla boskaps djur dör), sjätte bölder, sjunde hagel, åttonde gräshoppor, nionde mörker och den tionde den förstfödde dödas. Mose sa till alla familjer av hans folk att döda en get eller får och tömma all denns blod och måla det på det över ytter dörren och fönster ramar, och sen äta upp allt kött. Då den natten vid midnatt dödades alla egypters förstfödda son, då sa Farao att han och hans folk skulle lämna landet. Mose ledde dem igenom Röda havet och sen uttåget i öknen till Kaanans land/Israel, vandringen tog 40 år. På vägen dit slöt han ett förbund med Gud på berget Sinai och fick dem tiobudorden på 2 stentavlor.

  3) Det var en man med namnet Adolf Hitler som blev utnämnd till rikskansler och sen blev diktator i Tyskland. Han skapade en grupp ”Nazisterna” som försökte utrota alla europeiska judar, det ägde rum i andra världskriget 1933-1945 då mördades omkring 6 miljoner judar. Många judar dödades på koncentrationsläge antingen av gaskammare, då dem trodde att dem skulle få duscha men istället dödades, eller på grund av misshandel, svält och sjukdomar. Även dem som hjälpte judar skulle dödas.
  Hitler såg dem som en syndabock och misslyckande i historien och ville inte ha något med dem och göra, eller så var det för att när många judar kom till Tyskland så tog dem mångas jobb och det kan ha gjort dem hatade av folket som gjort att det mesta av förintelsen hänt eller att det bara är personliga grejer med Hitler och judar. Själv tror jag att det kan ha varit lite av allt, men det finns jätte många olika anledningar men det är dem här jag tycker verkat mest troligast.

  4a) 1 Mos 17:9: Gud sa till Abraham att han skulle hålla förbundet i generationer.
  1 Mos 34:14-17: Dem ville inte att deras syster skulle vara med en man som hade förhud, men om det skulle tillåtas så skulle alla män behövas omskäras och då kunde det leva i hopp som ett folk.

  b)  1 Mos 2:3: Gud gjorde söndag till en helig dag, och på den dag vilade han och sen utförde sitt skapelseverk.
  2 Mos 31:15-17: På söndagen är det sabbat och då ska alla vila och den som inte vilar ska straffas med döden, gäller alla judar och ska hållas i släkled.

  c) 3 Mos. 11: Den land djur man får äta är dem med helt kluvna klövar dem andra som inte har klövar är orena och får inte vidröras när dem är döda och inte ätas. Det som lever i vattnet får bara ätas om det har fenor och fjäll och lever i havet eller floder, allt annat är avskyvärt. Man får inte äta någon fågelart. Alla bevingade, fyrbenta smådjur ska man inte äta för det anses som avskyvärt, men man får äta dem med hoppben t.ex gräshoppa. Äter man eller bär eller tar på det orena djuren så ska man tvätta sina kläder och förbli oren till kvällen.

  5a) Det finns Ortodoxa judar, konservativa judar och reform judar.
  b) Ortodox håller fast vid alla 613 reglerna medan konservativa håller sig till vissa regler, och reform judar anpassar sig mer till det moderna samhället.

  6) I judendomen så är Gud oändlig och ofattbar och han är herre i hela universum. Men samtidigt mycket nära människan, ber man till honom lyssnar han, ångrar man sina synder och sen säger att man ångrat dem förlåter han en. Tror man på Gud inom judendomen så litar man på honom. I judendomen får man inte uttala hans namn eller försöka avbilda honom.

  7) Peasach: är judendomens påsk, då firar man minnena om uttåget ur Egypten.
  Sabbat: infaller varje vecka från fredag kväll till lördag kväll, det är en vilodag(även kristna har den här högtiden). Det innebär att man inte får utföra något slags arbete, utan man ska begrunda världens skapelse.
  Chanukka: är motsvarigheten till kristnas jul, den infaller nära julen. Det är då man firar återinvigningen av Jerusalems tempel.

  8) Nackdelar med frivilja är att människan använder den till då onda handlingar t.ex orättvisan i världen att vissa har det mindre bra för att andra ska ha det bäst, att dela upp människor i olika raser bara för dem ser ut på ett annorlunda sett, rasism alltså, att människan har den fria viljan att mörda folk och kränka ner på folk och att alla förutsättningar i andra länder inte är som hos oss. T.ex att kvinnor måste giftas bort fast mot sin vilja och all slavhandel.
  Fördelar med frivilja är att alla kan få vara den man är och inte behöva följa några regler om hur man ska vara, Gud gav oss kanske den fria viljan för att alla inte skulle vara likadana, att alla ska få leva ett liv som dem vill och kunna vara stolta över det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s